Τα μονοπάτια της Aφηγηματικής θεραπείας υποστηρίζονται από τις εξής αρχές:

  • counselling-principlesΗ ζωή μοιάζει με ένα ταξίδι που μπορεί να έχει τα σκαμπανεβάσματά του. Μερικά μονοπάτια μπορεί να φαντάζουν δυσκολότερα ορισμένες φορές απ'ότι κάποιες άλλες φορές.

  • Οι άνθρωποι διαρκώς υφαίνουν το νόημα των εμπειριών τους μέσω της αφήγησης των ιστοριών τους.

  • Όλοι οι άνθρωποι αποτελούμαστε από πολλαπλές ιστορίες- υπάρχουν σίγουρα περισσότερα από ένα πράγμα να αφηγηθούμε, για το πώς βιώνουμε τις εμπειρίες μας. Μερικές φορές όμως η προβληματική ιστορία κυριαρχεί, συνθλίβει ή μας αποσυνδέει από άλλες ιστορίες που διατηρούμε για την ζωή μας.

  • Οι άνθρωποι ενεργούμε με βάση τις ιστορίες που κατασκευάζουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Με αυτήν την έννοια, οι αφηγήσεις μας ή οι ιστορίες που κουβαλάμε, έχουν άμεση επίδραση στην συγκρότηση και διαμόρφωση των συναισθημάτων και δράσεών μας.

  • Οι άνθρωποι δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι «το πρόβλημα». Αυτό σημαίνει ότι ούτε θεωρούμε ούτε αποκαλούμε ως «πρόβλημα» τον ίδιο τον άνθρωπο (ή άλλους ανθρώπους), αλλά οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που ο άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει στην προσπάθειά του να ζήσει την ζωή του με έναν προτιμώμενο τρόπο.

  • Συχνά τα προβλήματα μας συστήνονται αρχικά ως ένας τρόπος να νιώσουμε καλύτερα, να αντιμετωπίσουμε ή να αποφύγουμε μια δυσκολία. Στην συνέχεια όμως μπορεί να θελήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τους διαθέσιμους τρόπους που έχουμε να βλέπουμε και να κατανοούμε πράγματα για τον εαυτό μας ή τους άλλους.

  • Ακόμα και όταν τα προβλήματα είναι μεγάλα δεν χρειάζεται να μας καθορίζουν. Κάποια πλευρά του εαυτού μας βρίσκεται εκτός της επιρροής τους και κρατά το κλειδί, προκειμένου να περιορίσουμε ή να εξαλείψουμε την επιρροή που έχουν στην ζωή μας. Τα αφηγηματικά μονοπάτια ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αντισταθούν στα προβλήματα και να επανακτήσουν τον ενθουσιασμό για την ζωή.

  • Παρά το γεγονός ότι έχω συμβουλευτική εμπειρία, ως θεραπεύτρια δεν είμαι εγώ η ειδικός για την ζωή σου και για το τί μπορεί να λειτουργήσει καλά για εσένα, εσύ είσαι ο ειδικός! Η συγκεκριμένη αρχή τοποθετεί το νόημα, τις κατανοήσεις και τις εμπειρίες των ανθρώπων στο κέντρο των συζητήσεων μας και όχι μια «ανάλυση», διάγνωση ή πεποίθηση του θεραπευτή για κάποιο είδους ψεγάδι ή ελάττωμα στην προσωπικότητά του. Μόνο εσύ μπορείς να προσδιορίσεις τί συμβαίνει στον κόσμο σου και ποια η σημασία του. Εγώ μπορώ να σε βοηθήσω να τα ξεσκεπάσουμε και να εξερευνήσουμε από κοινού την επίδραση των νοημάτων που κάνεις. Όμως τα δικά σου λόγια και η δική σου εμπειρία είναι αυτή που μετράει!

 

«Στις προθέσεις μου δεν είναι, ούτε να σε αλλάξω, ούτε να σου πω, πώς πρέπει να κατευθύνεις την ζωή σου. Αυτό είναι στο δικό σου χέρι να το αποφασίσεις, εάν και εφόσον έχει νόημα για σένα, με τον τρόπο που σου ταιριάζει. Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι να σε συνδέσω, με τους προτιμώμενους για εσένα τρόπους να ζεις και να σε υποστηρίξω στην προσπαθειά σου να φέρεις τις αλλαγές που θέλεις στην κατάσταση που βιώνεις».