Ονομάζομαι Κασσάνδρα Πήτερσεν και είμαι Ψυχολόγος, Msc Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας.photo

Συχνά με ρωτούν για την ιδιαιτερότητα του ονόματός μου. Γεννήθηκα στην Δανία (Κοπεγχάγη) και κατοικώ στην Θεσσαλονίκη από παιδί. Ο πατέρας μου επίσης γεννήθηκε στην Δανία & η μητέρα μου στην Θεσσαλονίκη με καταβολές από την Σμύρνη. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω να μαθαίνω από την διαφορετικότητα των ανθρώπων, της κουλτούρας, των πεποιθήσεων & εμπειριών τους.

Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Ψυχολογίας του «Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» (Α.Π.Θ.), συνέχισα τις σπουδές μου στην «Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία και Κοινοτική Πρακτική».

Είμαι η πρώτη και η μοναδική αφηγηματική θεραπεύτρια στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στην συγκεκριμένη κατεύθυνση ψυχοθεραπείας. Αποφοίτησα από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, "The Master of Narrative Therapy and Community Work" (University of Melbourne - Department of Social Work & Dulwich Center/Adelaide).

Πριν από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, είχα ήδη ολοκληρώσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία από το «Dulwich Centre of Narrative Therapy and Communtiy Work» (Adelaide, Australia), του Εκπαιδευτικού Οργανισμού που εισηγήθηκε διεθνώς αυτήν την Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση & Κοινοτική Πρακτική, σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής Ελλάδας- Κύπρου» (I.Α.Ψ.).

Σήμερα παρέχω υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, νέους, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες και οργανισμούς. Επίσης παρέχω εποπτεία σε αφηγηματικούς θεραπευτές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα τακτικά διενεργώ εισηγήσεις και διαλέξεις για θέματα ψυχολογίας σε κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης, οργανισμούς, σχολεία κτλ.

Επίσης, αποτελώ μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού Προσωπικού του Dulwich Center & του Univercity of Melbourne. Ως International Tutor έχω αναλάβει την συστηματική εκπαίδευση και επιστημονική εποπτεία των συμμετεχόντων στο ελληνικό προγράμμα εκπαίδευσης στην Αφηγηματική Θεραπεία που παρέχεται από το Dulwich Center/Univercity of Melbourne & το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας Ελλάδας. http://dulwichcentre.com.au/about-dulwich-centre/

Έχω διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), καθώς και στο «European Univercity of Cyprus» στην Κύπρο (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών).

Επιπλέον υπήρξα ιδρύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος «Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας». Η ΛΣΨ απευθύνονταν σε ανθρώπους από το ευρύ κοινό που αναζητούν μια κριτική επιμόρφωση σε ζητήματα ευρύτερου ψυχολογικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά μαθήματα: άγχος, διαπροσωπικές σχέσεις, σώμα & ταυτότητα, κοινωνικές κατασκευές κ.τ.λ. Το πρόγραμμα Λ.Σ.Ψ εντάσσεται στα πλαίσια της δράσης: «Επιμόρφωση Πολιτών στις Κοινωνικές Επιστήμες» του Ι.Α.Ψ.

Συμμετείχα στις δράσεις Κοινοτικής Πρακτικής στην Παλαιστίνη, ως μέλος της διεθνούς αποστολής συνεργατών του Dulwich Center που αποτελούνταν από ψυχολόγους και ακτιβιστές (συμμετοχές από Αυστραλία, Η.Π.Α, Καναδά, Τουρκία, Σιγκαπούρη, Ελλάδα). Η δράση πραγαμτοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Dulwich Center με το Treatment & Rehabilitation Center for Victims of Torture (TRC) στην Παλαιστίνη. Κατά την διάρκεια της παραμονής στην Παλαιστίνη, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σπίτια για την ψυχολογική υποστήριξη ανθρώπων & οικογενειών που βιώνουν συνεχείς τραυματικές εμπειρίες ως αποτέλεσμα των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή.

Ως ψυχολόγος έχω συνεργαστεί με διάφορες δομές παρέχοντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική.

Έχω αναλάβει την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε στελέχη και εργαζόμενους εταιριών (π.χ Media Markt Θεσσαλονίκης), στα πλαίσια του Προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικής Εργαζομένων που αναλαμβάνουν οι εταιρίες.

Έχω πολυετή εμπειρία στον συντονισμό ομάδων. Απασχολήθηκα στον «Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς» ως συντονίστρια σε ομάδες συμβουλευτικής και αυτογνωσίας, για ενήλικες, γονείς και παιδιά, εντάσσοντας ως θεραπευτικό μέσο τεχνικές της μουσικής ψυχοθεραπείας. Εξακολουθώ να συντονίζω ομάδες υποστήριξης & συμβουλευτικής για ενήλικες.

Επίσης εργάστηκα στο «Κ.Α.Α.Π.Α.Θ»- «Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία» (πρ. «Κ.Ε.Π.Ε.Π»,«Αγ. Δημήτριος»), παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη & δημιουργική απασχόληση για ενήλικες & παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Επιπλέον παρείχα συμβουλευτική υποστήριξη της ομάδας εργαζομένων, της ομάδας εθελοντών και εποπτεία των νέων ψυχολόγων. Παράλληλα συμμετείχα στο πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, φοιτητών και καταρτιζόμενων για το θέμα της αναπηρίας, παρέχοντας βιωματικές εισηγήσεις σε σχολεία της πόλης και στον χώρο του Κ.Α.Α.Π.Α.Θ.

Έχω εμπλακεί στο Ανοιχτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών και μελών οικογενειών χρηστών, το «Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας» (Π.Π.Α), με στόχο τη παρέμβαση σε θέματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων.

Συνεργάστηκα με το Ανοιχτό Λαικό Πανεπιστήμιο «Ακαδημία Πολιτών». Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «Κλινική Ψυχολογία» και «Ψυχολογία – Κοινωνιολογία του Φύλου», διενήργησα εισηγήσεις σε μαθήματα που επιμελήθηκα η ίδια, με θέμα την «Ψυχογενή Βουλιμία» και την «κοινωνική κατασκευή της Τελειότητας». Οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Φάρσαλα, Τρίκαλα κ.τ.λ..

Συμμετέχω συστηματικά ως εισηγήτρια σε συνέδρια, ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια σε θέματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχω παρουσιάσει την δουλειά μου ως ομιλήτρια και συντονίστρια εργαστηρίων στην Αδελαίδα (Αυστραλία), το Ιάσι (Ρουμανία), την Βαρκελώνη (Ισπανία).

Δουλειά μου έχει δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Dulwich Center: "Uncovering Bulimia’s demanding voice: Challenges from a narrative therapist’s perspective". 2016, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications.

Κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (6911/12) και είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ).

Συνεργάζομαι με ψυχίατρο, φυσιοθεραπευτή και διαιτολόγο εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.

Συμμετέχω σε διεθνή ομάδα συναδελφικής εποπτείας καθώς και σε τοπική ομάδα συναδελφικής εποπτείας, επενδύοντας στην δια βίου μάθηση και ανάπτυξη της δουλειάς μου.

Τέλος στην ιδιωτική μου πρακτική δίνω ιδιαίτερη προσοχή στην εμπειρία του ενδιαφερόμενου από την μεταξύ μας συνεργασία. Η ανατροφοδότηση που μου προσφέρει βελτιώνει σημαντικά την δουλειά μου τόσο μαζί του όσο και με άλλους ανθρώπους. Γι'αυτό προσκαλώ συχνά τους ενδιαφερόμενους σε μια συν-ερευνητική διαδικασία αξιολόγησης της θεραπευτικής μας πορείας.

 

Η μουσική στην ζωή μου...

 Η μουσική για πολλά χρόνια υπήρξε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου στο οποίο επένδυσα με αγάπη και φροντίδα. Σήμερα παρόλο που έχω εγκαταλείψει την επαγγλεματική μου αυτή ιδιότητα εξακολουθώ να την αγαπώ ως ακροατής.

Είμαι κάτοχος Πτυχίου Βιολοντσέλου (με καθηγητές τον κ. Goudimov και την κα Αμπράσεβα) και Πτυχίου Ανώτερων Θεωρητικών από το «Ωδείο Βορείου Ελλάδος» (Ω.Β.Ε.).

Έχω συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και ημερίδες Μουσικοθεραπείας στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εξειδίκευσης στην Μουσικοθεραπεία «Guided Imagery and Music» (GIM) εγκεκριμένο από το «Association for Music and Imagery» (USA) και το «Swedish Advanced Bonny Method GIM Training Program».

Εργάστηκα για περισσότερο από 7 χρόνια ως μουσικοπαιδαγωγός, δασκάλα θεωρητικών, βιολοντσέλου και φλάουτου με ράμφος σε ωδεία της πόλης.

Απασχολήθηκα για 2 χρόνια ως συντονίστρια σε μουσειακά και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.