Ονομάζομαι Κασσάνδρα Πήτερσεν και είμαι Ψυχολόγος - Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Γεννήθηκα στην Δανία (Κοπεγχάγη), από πατέρα Δανό & μητέρα Ελληνίδα και κατοικώ στην Θεσσαλονίκη από παιδί. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω να μαθαίνω από την διαφορετικότητα των ανθρώπων, της κουλτούρας, των πεποιθήσεων & εμπειριών.

kassandra pedersen 2

Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Ψυχολογίας του «Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» (Α.Π.Θ.), συνέχισα τις σπουδές μου στην «Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία και Κοινοτική Πρακτική».

Είμαι η πρώτη (και τουλαχιστον μέχρι στιγμής η μόνη) στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στην συγκεκριμένη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, αποφοίτησα από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, "The Master of Narrative Therapy and Community Work" (University of Melbourne - Department of Social Work & Dulwich Center/Adelaide).

Πριν από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, είχα ήδη ολοκληρώσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία από το «Dulwich Centre of Narrative Therapy and Communtiy Work» (Adelaide, Australia), του Εκπαιδευτικού Οργανισμού που εισηγήθηκε διεθνώς αυτήν την Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση & Κοινοτική Πρακτική, σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής Ελλάδας- Κύπρου» (I.Α.Ψ.).

Σήμερα είμαι επιστημονική συνεργάτης του «Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής Ελλάδας- Κύπρου» (Ι.Α.Ψ) προωθώντας την εκπαίδευση στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία. Είμαι εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά σεμινάρια Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας. Παράλληλα έχω αναλάβει την εποπτεία νέων εκπαιδευόμενων & αποφοίτων.

Έχω διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), καθώς και στο «European Univercity of Cyprus» στην Κύπρο (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών).

Επιπλέον είμαι επιστημονικά συν-υπεύθυνη του προγράμματος «Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας». Η ΛΣΨ απευθύνεται σε ανθρώπους από το ευρύ κοινό που αναζητούν μια κριτική επιμόρφωση σε ζητήματα ευρύτερου ψυχολογικού ενδιαφέροντος. Διδάσκω μαθήματα ψυχολογίας που επιμελήθηκα η ίδια με ενδεικτικά θέματα: άγχος, διαπροσωπικές σχέσεις, σώμα & ταυτότητα, κοινωνικές κατασκευές κ.τ.λ. Το πρόγραμμα Λ.Σ.Ψ εντάσσεται στα πλαίσια της δράσης: «Επιμόρφωση Πολιτών στις Κοινωνικές Επιστήμες» που έχει αναλάβει το «Ι.Α.Ψ».

Συμμετείχα στις δράσεις Κοινοτικής Πρακτικής στην Παλαιστίνη, ως μέλος της διεθνούς αποστολής συνεργατών του Dulwich Center που αποτελούνταν από ψυχολόγους και ακτιβιστές (συμμετοχές από Αυστραλία, Η.Π.Α, Καναδά, Τουρκία, Σιγκαπούρη, Ελλάδα). Η δράση πραγαμτοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Dulwich Center με το Treatment & Rehabilitation Center for Victims of Torture (TRC) στην Παλαιστίνη. Κατά την διάρκεια της παραμονής στην Παλαιστίνη, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σπίτια για την ψυχολογική υποστήριξη ανθρώπων & οικογενειών που βιώνουν συνεχείς τραυματικές εμπειρίες ως αποτέλεσμα των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή.

Ως ψυχολόγος έχω συνεργαστεί με διάφορες δομές παρέχοντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική.

Έχω αναλάβει την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε στελέχη και εργαζόμενους εταιριών, στα πλαίσια του Προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικής Εργαζομένων που αναλαμβάνουν οι εταιρίες.

Έχω πολυετή εμπειρία στον συντονισμό ομάδων. Απασχολήθηκα στον «Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς» ως συντονίστρια σε ομάδες συμβουλευτικής και αυτογνωσίας, για ενήλικες, γονείς και παιδιά, εντάσσοντας ως θεραπευτικό μέσο τεχνικές της μουσικής ψυχοθεραπείας. Εξακολουθώ να συντονίζω ομάδες υποστήριξης & συμβουλευτικής για ενήλικες.

Επίσης εργάστηκα στο «Κ.Α.Α.Π.Α.Θ»- «Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία» (πρ. «Κ.Ε.Π.Ε.Π»,«Αγ. Δημήτριος»), παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη & δημιουργική απασχόληση για ενήλικες & παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Επιπλέον παρείχα συμβουλευτική υποστήριξη της ομάδας εργαζομένων, της ομάδας εθελοντών και εποπτεία των νέων ψυχολόγων. Παράλληλα συμμετείχα στο πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, φοιτητών και καταρτιζόμενων για το θέμα της αναπηρίας, παρέχοντας βιωματικές εισηγήσεις σε σχολεία της πόλης και στον χώρο του Κ.Α.Α.Π.Α.Θ.

Έχω εμπλακεί στο Ανοιχτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών και μελών οικογενειών χρηστών, το «Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας» (Π.Π.Α), με στόχο τη παρέμβαση σε θέματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων.

Συνεργάστηκα με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης«Master Academy» ( πρ. Ανοιχτό Λαικό Πανεπιστήμιο «Ακαδημία Πολιτών»). Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «Κλινική Ψυχολογία» και «Ψυχολογία – Κοινωνιολογία του Φύλου», διενήργησα εισηγήσεις και διαλέξεις σε μαθήματα που επιμελήθηκα η ίδια, με θέμα την «Ψυχογενή Βουλιμία» και την «κοινωνική κατασκευή της Τελειότητας». Οι διαλέξεις και εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Φάρσαλα, Τρίκαλα κ.τ.λ.

Παράλληλα τακτικά διενεργώ βιωματικές εισηγήσεις με θέματα ευρύτερου ψυχολογικού περιεχομένου, σε κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης.

Παρακολουθώ τις επιστημονικές εξελίξεις σε συνέδρια, ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια σε θέματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είτε ως ακροάτρια είτε ως εισηγήτρια.

Έχω δημοσιεύσεις στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Dulwich Center "the International Journal of Narrative Therapy and Community Work".

Κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (6911/12) και είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ).

Συνεργάζομαι με ψυχίατρο, φυσιοθεραπευτή και διαιτολόγο εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.

Συμμετέχω σε ομάδα συναδελφικής εποπτείας καθώς επενδύω στην δια βίου μάθηση και ανάπτυξη της δουλειάς μου.

Τέλος δίνω ιδιαίτερη προσοχή στην εμπειρία του ενδιαφερόμενου από την μεταξύ μας συνεργασία και η ανατροφοδότηση που μου προσφέρει βελτιώνει σημαντικά την δουλειά μου μαζί του και με άλλους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό προσκαλώ συχνά τους ενδιαφερόμενους να εμπλακούν σε μια διαδικασία αξιολόγησης της θεραπευτικής μας πορείας.

 

Η μουσική στην ζωή μου...

 Η μουσική για πολλά χρόνια υπήρξε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου στο οποίο επένδυσα με αγάπη και φροντίδα. Σήμερα παρόλο που έχω εγκαταλείψει την επαγγλεματική μου αυτή ιδιότητα εξακολουθώ να την αγαπώ ως ακροατής.

Είμαι κάτοχος Πτυχίου Βιολοντσέλου (με καθηγητές τον κ. Goudimov και την κα Αμπράσεβα) και Πτυχίου Ανώτερων Θεωρητικών από το «Ωδείο Βορείου Ελλάδος» (Ω.Β.Ε.).

Έχω συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και ημερίδες Μουσικοθεραπείας στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εξειδίκευσης στην Μουσικοθεραπεία «Guided Imagery and Music» (GIM) εγκεκριμένο από το «Association for Music and Imagery» (USA) και το «Swedish Advanced Bonny Method GIM Training Program».

Απασχολήθηκα για 2 χρόνια ως συντονίστρια σε μουσειακά και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

Τέλος εργάστηκα για πολλά χρόνια ως μουσικοπαιδαγωγός, δασκάλα θεωρητικών, βιολοντσέλου και φλάουτου με ράμφος σε ωδεία της πόλης.