Το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Θεραπείας της Αγγλίας (The Uk's Institute of Narrative Therapy) διοργάνωσε ένα υπέροχο συνέδριο στο οποίο συναντήθηκα με συναδέλφους αφηγηματικούς θεραπευτές από όλο τον κόσμο. Στόχος του συνεδρίου, να προβληθούν περιθωριοποιημένες «φωνές» και να τιμηθούν οι ιστορίες της αντίστασης, των γνώσεων, των αξιών τους.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν φέτος στο επίκεντρο των παρουσιάσεων ήταν το εξής: Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στα ζητήματα φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας από την θέση του επαγγελματία αφηγηματικού θεραπευτή;

Η δυνατότητα των ανθρώπων να ζουν με προτιμώμενους τρόπους εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τους διαθέσιμους πόρους τους. Είναι σημαντικό ως θεραπευτές ενεργητικά να ρωτούμε, να αναγνωρίζουμε και να προσδιορίζουμε τους περιορισμούς που θέτουν τα κονωνικο-οικονομικά πλαίσια της ζωής των ανθρώπων στην εφαρμογή της επιδραστικής τους ικανότητας.

Συζητήθηκαν τρόποι ανταπόκρισης, ώστε ως θεραπευτές να παρεμποδίσουμε την «ψυχολογικοποίηση» της κοινωνικής ανισότητας και την νορμαλοποίηση της φτώχειας μέσα στα πλαίσια των κλειστών θεραπευτικών συνεδριών. Άλλωστε, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα ερευνών, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες αποτελούν παράγοντες με την σημαντικότερη επίδραση στην εμφάνιση πολλών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Μάλιστα έγινε αναφορά στους νέους διαγνωστικούς κωδικούς του DSM V, τους Ζ-codes, οι οποίοι στρέφονται στην διάγνωση των παραγόντων πλαισίου, αντί των ανθρώπων. Τα Z-codes δίνουν έμφαση σε παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται στις αιτίες (ανισότητες) παρά στις επιπτώσεις (συμπτώματα ψυχικής ασθένειας). Με την χρήση επίσημων διαγνωστικών κριτηρίων γίνεται δυσκολότερο να μείνει στην αφάνεια η σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και φτώχειας και επίσης γίνεται περισσότερο δυνατό να τεθεί ως ζήτημα πολιτικής ευθύνης και μέριμνας.

Κάποιες από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που παρακολούθησα ήταν:

  • Working with young people and their families where there are gender identity issues
  • Working with Young People who have Experienced Trauma
  • From individual to social action in group work
  • Am I still a parent? Parents talk about surviving after their children have been removed from their care
  • Undermining the effects of trauma through foregrounding practices of witnessing and reciprocal experiences of resilience and connection
  • Combining film and narrative therapy with people seeking asylum

 

Οργάνωση: The Institure of Narrative Therapy (UK)

Τόπος: Brighton, UK

Χρόνος: 28-30 Ιουνίου 2017

 

dulwichΞεμπροστιάζοντας την απαιτητική φωνή της Βουλιμίας

Πρόσφατα είχα την τιμή και την χαρά να δω το άρθρο μου με θέμα: 'Uncovering Bulimia’s demanding voice: Challenges from a narrative therapist’s perspective', δημοσιευμένο στο μεγαλύτερο διεθνές επιστημονικο περιοδικό Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής, το "International Journal of Narrative Therapy and Community Work" του Dulwich Center στην Αυστραλία.

Το άρθρο παρουσιάζει απαντήσεις σε μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετώπισα ως θεραπεύτρια κατά την διάρκεια της συνεργασίας μου με μια νεαρή κοπέλα, η οποία επιζητούσε να επανακτήσει την ζωή της από την απαιτητική φωνή της Βουλιμίας. Συζητούνται κάποιες από τις αρχές και πρακτικές της Αφηγηματικής θεραπείας που συνέβαλλαν βοηθητικά στις θεραπευτικές μας συζητήσεις και υποστήριξαν την αντίσταση της κοπέλας απέναντι στην Βουλιμία.

To άρθρο χαρτογραφεί την ιστορία της αποφασιστικότητας της Κικής (ψευδώνυμο) να ξεμπροστιάσει τόσο τις προσδοκίες όσο και τις ψεύτικες υποσχέσεις της Βουλιμίας. Περιγράφονται οι τρόποι που έκαναν δυνατό για την Κική να υποβαθμίσει την εξουσιοδότηση της φωνής της Βουλιμίας στην ζωή της και να πάρει θέση με βάση τις προτιμώμενες αξίες, αφοσιώσεις και ελπίδες της.

Τέλος αναδεικνύεται πώς τελικά η Κική έφτασε στο σημείο να συμβάλλει ακόμα και στην ζωή άλλων ανθρώπων, οι οποίοι επίσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρόμοιες δυσκολίες μιας κατασκευασμένης «Κόλασης» που προόριζε η Βουλιμία για εκείνους.

Το άρθρο απευθύνεται τόσο σε θεραπευτές (αφηγηματικής ή μη), όσο και σε ανθρώπους με προσωπικό ενδιαφέρον σε ζητήματα διατροφικών διαταραχών.

Μπορείτε να το βρείτε και να το παραγείλετε από το επίσημο site του Dulwich Center http://narrativetherapyonline.com/moodle/ εφόσον γίνεται συνδρομητές στο 4o τεύχος του περιοδικού για το 2016.

Η ώρα των εξετάσεων έφτασε και το άγχος καραδοκεί..

Χάρη στην εξαιρετική φιλοξενία των παρουσιαστών της εκπομπής της ΕΡΤ3 «Απλά και Καθημερινά» κουβεντιάσαμε το ζήτημα του άγχους που απασχολεί ιδιαιτέρως αυτές τις μερες μαθητές και γονείς.

Μπορεί η κυρίαρχη ψυχολογική τάση να αποδίδει συχνά την δυσκολία διαχείρησης του άγχους σε ατομικευμένες εσωτερικευτικές ανεπάρκειες των παιδιών ή δυσλειτουργίες της οικογένειας, όμως η πρόθεσή μου ήταν να τοποθετήσω το θέμα στην κοινωνική και πολιτική του βάση.

Αποφεύγοντας να μεταφέρω τον λόγο των «ειδικών», είχα την ευκαιρία να μιλήσω ως εκπρόσωπος γονέων και παιδιών που βρέθηκαν στο παρελθόν αντιμέτωποι με την πρόκληση των πανελληνίων. Προτίμησα να μοιραστώ τις δικές τους ειδικές γνώσεις όσον αφορά τρόπους που μπορεί να είναι βοηθητικοί στην ανταπόκριση απέναντι στο άγχος.

Ελπίζω να βρείτε χρήσιμη την κουβέντα μας

Σε κάθε περίπτωση εύχομαι καλή επιτυχία...όπως κι αν αποφασίσετε να την ορίσετε..

 

10694262 10204166432040347 6351715295751658947 o

Η βραδιά που πραγματοποίησα την εισήγηση με θέμα: «Προκλήσεις κατά την θεραπευτική διαδικασία από την ματιά μιας αφηγηματικής θεραπεύτριας σε μια περίπτωση βουλιμίας», κύλησε όμορφα.

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την πορεία της δουλειάς μου με μια γυναίκα που ενεπλάκη σε ένα ταξίδι επανάκτησης της ζωής της από την φωνή της Βουλιμίας.

Στην διάρκεια της εισήγησης χαρτογραφήθηκε η ιστορία αυτής της γυναίκας και της αποφασιστικότητάς που επέδειξε προκειμένου να ξεμπροστιάσει τις απαιτήσεις και τις πλαστές υποσχέσεις της Βουλιμίας,  να περιορίσει τις επιπτώσεις των «ψυθίρων» της στην ζωή της, να πάρει θέση με βάση εναλλακτικές προτιμώμενες αξίες και πεποιθήσεις και να συμβάλλει τεικά στην ζωή κι άλλων ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοιες δυσκολίες.

Επιπλέον αναφέρθηκα στις προκλήσεις και τα διλήμματα που συνάντησα ως θεραπεύτρια κατά την θεραπευτική διαδικασία. Παράλληλα, ανέλυσα κάποιες από τις αρχές & πρακτικές της αφηγηματικής που συνέβαλλαν στο προχώρημα των θεραπευτικών συζητήσεων προς εποικοδομητικές κατευθύνσεις.

Ευχαριστώ πολύ την γυναίκα αυτή για την προθυμία της να μοιραστεί με το κοινό τις γνώσεις που απέκτησε κατά την διάρκεια του θεραπευτικού ταξιδιού αλλά και πλευρές της δουλειάς που κάναμε μαζί. 

Επίσης ευχαριστώ πολύ όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις τους.

Κασσάνδρα Πήτερσεν

Ψυχολόγος - Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια

kiki

Το Ινστιτούτο Αφηγηματικής ψυχοθεραπείας σας προσκαλεί στο εκπαιδευτικό τριήμερο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη 19-21 Φεβρουαρίου 2016.

Το τριήμερο ξεκινά στις 19 Φεβρουαρίου με την Δωρεάν Διάλεξη της Κασσάνδρας Πήτερσεν, Ψυχολόγος - Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Το θέμα της διάλεξης είναι: «Προκλήσεις κατά την θεραπευτική διαδικασία από την ματιά ενός αφηγηματικού θεραπευτή σε μια περίπτωση βουλιμίας». Η Διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Η συμμετοχή στην δωρεάν διάλεξη δεν καθιστά υποχρεωτική την εγγραφή στο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Ακολουθεί στις 20 & 21 Φεβρουαρίου το διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με εισηγητές τον Αδάμ Χαρβάτη ψυχολόγο, Msc, Phd και την Κασσάνδρα Πήτερσεν, Ψυχολογο - Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Το θέμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι: «Προκλητικές καταστάσεις στην ψυχοθεραπεία». Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγλεματίες του χώρου.

 

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για τις δύο αυτές δραστηριότητες.

Περισσότερα...

Χρησιμοποιήστε ελεύθερα το Γράμμα που απευθύνεται στο Άγχος!

to-agxos-2015Η Ομάδα της Λαικής Σχολής Ψυχολογίας 2015, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής συνάντησης με θέμα το Άγχος, είχε την ευκαιρία να δώσει στο Άγχος μορφή και λόγο.

Αφού ζωντανέψαμε την φιγούρα του, το προσκαλέσαμε στην αίθουσα.

Στην συνέχεια, η ομάδα πήρε συνέντευξη από το Άγχος, προκειμένου να ξεμποστιάσει κάποιες από τις τακτικές και προθέσεις του για την ζωή των ανθρώπων.

Το Άγχος ρωτήθηκε για τις τακτικές που χρησιμοποιεί προκειμένου να εισβάλλει στην ζωή μας, για τις αγαπημένες του συνθήκες εργασίας, για τις προθέσεις του όταν μας επισκέπτεται, για τους σκοπούς & τα πλάνα του, καθώς και για τους συμμάχους που υποστηρίζουν τις επιδιώξεις του στο κοινωνικό πεδίο και στο πεδίο της προσωπικής μας ιστορίας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις της ομάδας που στρίμωξαν το Αγχος. Πράγματι, ήρθε σε δύσκολη θέση όταν ρωτήθηκε για τις ιδέες & πρακτικές των ανθρώπων που το αγχώνουν το ίδιο.

Φάνηκε να ξαφνιάστηκε με τους τρόπους που έχουν βρει χρήσιμοι οι άνθρωποι ώστε να αντιστέκονται στις βουλές του. Ιδιαίτερα ενοχλημένο ήταν όταν ρωτήθηκε για τους συμμάχους των ανθρώπων και τις αξίες που υποστηρίζουν.

Τα συμπεράσματα της ομάδας από την συνέντευξη με το Άγχος συνοψίζονται σε ένα Συλλογικό Γράμμα που γράφτηκε με βάση τις καταγραφές της συνέντευξης.

Οι συμμετέχοντες της ομάδας απευθύνουν το Γράμμα τους προς το Άγχος, για να το ενημερώσουν για την απόφασή τους να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της σχέσης που έχουν μαζί του.

Κοινοποιούμε στο παρακάτω link το συλλογικό μας γράμμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που παιδεύεται με το Άγχος.

Ελπίζουμε να συνεισφέρει με κάποιο τρόπο στον αγώνα κι άλλων ανθρώπων που θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν την σχέση τους μαζί του.

Νιώστε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το Γράμμα με όποιον τρόπο σας ταιριάζει!

Θα χαρούμε να μας ενημερώσετε για τους τρόπους που συνεισέφερε σε εσάς & την καθημερινότητά σας με ένα mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συλλογικό γράμμα προς το Άγχος

Δράση: Επιμόρφωση Πολιτών στις Κοινωνικές Επιστήμες

Πρόγραμμα ΛΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Νοέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016

12244592 10203623592269692 4512408681462422763 o

Η Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας είναι ένας θεσμός δημιουργικής και κριτικής επιμόρφωσης σε ένα σημαντικό εύρος θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι απαραίτητα στους επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας (χωρίς βέβαια και να τους αποκλείει).

To Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής Ελλάδας (ΙΑΨ), στα πλαίσιο της δράσης «Επιμόρφωση Πολιτών στις Κοινωνικές Επιστήμες».

Την επιστημονική ευθύνη του Προγράμματος έχουν αναλάβει η Κασσάνδρα Πήτερσεν, Ψυχολόγος - Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια και o Αδάμ Χαρβάτης, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΙΑΨ.

Η Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας έχει διπλό στόχο:

1. Την επιμόρφωση των πολιτών σε θέματα ψυχολογίας και την κριτική διάδοση της ψυχολογικής γνώσης

2. Την κριτική και βιωματική επεξεργασία της ψυχολογικής γνώσης από τους ίδιους τους επιμορφούμενους

Σας περιμένουμε όλους με χαρά να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες & γνώσεις και να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες σκέψης & δράσης!

Το Πρόγραμμα παραμένει «Λαϊκό» με τους εξής τρόπους:

α) επιχειρεί την κριτική διάδοση γνώσεων και ιδεών που ενδεχομένως μέχρι σήμερα να θεωρούνταν προνόμιο των «ειδικών».

β) αναδεικνύει την βιωματική γνώση που έχουν σε θέματα ζωής & ψυχολογίας οι άνθρωποι που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «απλοί πολίτες». Επιπλέον ενθαρρύνεται η κριτική δυνατότητα αξιολόγησης των κατεστημένων κυρίαρχων κοινωνικών ιδεών μέσα από συλλογικές συζητήσεις διερεύνησης και αποδόμησης.

γ) η αξιολόγηση της Λαϊκής Σχολής Ψυχολογίας, τόσο σε επιμέρους πλευρές της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και συνολικά, εναποτίθεται στην κρίση των ίδιων των επιμορφούμενων. Οι παρατηρήσεις, ιδέες και επιθυμίες των συμμετεχόντων τίθονται στο επίκεντρο όσον αφορά την αποτίμηση και περαιτέρω σχεδιασμό του προγράμματος.

δ) το κόστος του παραμένει χαμηλό ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή του από ανθρώπους ποικίλων οικονομικών δυνατοτήτων

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Κασσάνδρα Πήτερσεν, Ψυχολόγος- Αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια, μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, νέους και εφήβους καθώς και στον συντονισμό ομάδων αυτογνωσίας. Έχει πλούσια επιμορφωτική εμπειρία ενώ έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού για την διδασκαλία μαθημάτων Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας.

Δρ. Αδάμ Χαρβάτης, ψυχολόγος, διευθυντής και υπεύθυνος σπουδών του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής. Έχει πολύχρονη επιμορφωτική εμπειρία και έχει συνεργαστεί ως διδάσκων σε 4 ελληνικά πανεπιστήμια.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χώρος Διεξαγωγής: Πολυχώρος Ερμού 

                               «Ενώ» Καφέ Μπαρ

                                Ερμού 11 και Ίωνος Δραγούμη

Χρόνος Διεξαγωγής: Κάθε Τρίτη 5.30 – 8.30 μ.μ.,

                                  από 3-11-2015 έως 12-1-2016

Συνολικό κόστος για όλο τον κύκλο μαθημάτων: 60 ευρώ + 10 ευρώ οργανωτικά έξοδα

Δυνατότητα συμμετοχής μεμονωμένα σε μαθήματα του ενδιαφέροντός σας: 15 ευρώ

Περισσότερα...

image4Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα μέρος στην επιτυχημένη ημερίδα ευαισθητοποίησης που υλοποίησε η ISS σε συνεργασία με την Ergonomia, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο Εργασίας

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» με την παρουσία περισσότερων απο 350 εργαζομένων. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από έμπειρους επιστήμονες της Ergonomia (Μηχανικοί, Εργονόμοι, Ψυχολόγοι, Κλινικοί Διατροφολόγοι-Διαιτολόγοι) για την αξία της Κουλτούρας Ασφάλειας στο σπίτι και στο χώρο εργασίας καθώς και για τις σύγχρονες μεθόδους για μια Ισορροπημένη Διατροφή σε συνδυασμό με την Άσκηση.

Η εισήγηση που παρουσίασα είχε ως θέμα: «Εξισορρόπηση Εργασίας & Προσωπικής Ζωής- Διαχείριση του Άγχους».

Εκτός από το θεωρητικό μέρος της ομιλίας, οι συμμετέχοντες έδειξαν διαίτερο ενδιαφέρον για τη βιωματική δραστηριότητα, που ενέπλεξε την μουσική ως μέσο διαχείρισης του στρες και επαναπροσδιορισμού των προτιμήσεών μας.

Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τους εργαζόμενους για την ενεργή παρουσία τους.

Περισσότερα...