Α. «Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης ...μετά μουσικής»

Β. «Ομάδα συνεργασίας & στήριξης γονέων: καλές πρακτικές για τα “παιδιά του κόσμου”»

 

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής, ξεκινά ο εαρινός κύκλος του προγράμματος: «Λαική Σχολή Ψυχολογίας».

 

Α. Από 2 Απριλίου και για κάθε Πέμπτη 18:00- 20:15 (11 συναντήσεις συνολικά), θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της «Ομάδας συνεργασίας & αντίστασης ...μετά μουσικής».

 Συντονίστρια θα είναι η Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγος - αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια.

 

Β. Από 1 Απριλίου και για κάθε Τετάρτη 18:00- 20:15 (11 συναντήσεις συνολικά), θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της «Ομάδας συνεργασίας & στήριξης γονέων: καλές πρακτικές για τα “παιδιά του κόσμου”».

Συντονιστής θα είναι ο Αδάμ Χαρβάτης, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος του ΙΑΨ.

 

osam music art sm parents-deceased-children sm

ΔΩΡΕΑΝ συνάντηση ενημέρωσης

Πριν την έναρξη των συναντήσεων, προκειμένου να λυθούν απορίες, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή δωρεάν συνάντηση ενημέρωσης για το περιεχόμενο των ομάδων, με τους συντονιστές Αδάμ Χαρβάτη και Κασσάνδρα Πήτερσεν. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 26/3 στις 19:00 στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Γρηγορίου Λαμπράκη & Κλεάνθους 57,απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ)

 

Α. «Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης ...μετά μουσικής»

Σύντομη περιγραφή

 

 • Νιώθετε τα προβλήματα της καθημερινότητας ή των σχέσεων να επιδιώκουν σημαντικό χώρο στην ζωή σας;
 • Θέλετε μια αλλαγή στον τρόπο που βιώνετε τον εαυτό σας; Θέλετε να αναδείξετε τα χρώματα και τις ευχάριστες νότες στην καθημερινότητά σας;
 • Μήπως απογοητευτήκατε ή δεν πιστεύετε, τις κάθε λογής αυθεντίες, μήπως βαρεθήκατε τις συμβουλές;
 • Αισθάνεστε καμιά φορά σαν να είναι μοναχικός και κουραστικός ο απεγκλωβισμός από τα ζητήματα που σας ταλαιπωρούν; Θέλετε συμπαραστάτες, συντρόφους ή συνοδοιπόρους;
 • Θα σας ενδιέφερε να συμβάλλετε με τις εμπειρίες σας, στις ζωές άλλων ανθρώπων, ακόμα και εκτός ομάδας, που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα ή στην τοπική κοινωνία;
 • Και...μήπως έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να στρέφεστε στην μουσική για τις χαρές και τις δυσκολίες σας; Αγαπάτε την μουσική, σας αγγίζει, έχετε μνήμες συνδεδεμένες με τραγούδια & μελωδίες;

Καθώς η εμπειρία έχει δείξει, ότι οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ απλά παθητικοί δέκτες των προβλημάτων, αλλά πάντοτε βρίσκουν τρόπους να αντιστέκονται στις αρνητικές τους επιδράσεις, σας προσκαλούμε στην «ομάδα συνεργασίας & αντίστασης...μετά μουσικής».

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η «Ομάδα συνεργασίας & αντίστασης... μετά μουσικής» απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, που ενδιαφέρεται να διερευνήσει τρόπους αντίστασης απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας, με ευχάριστο τρόπο. Οι γνώσεις μουσικής δεν είναι προαπαιτούμενο σε καμία περίπτωση. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων θα έχουμε την ευκαιρία:

 • να διερευνήσουμε τους τρόπους που ο καθένας από εμάς ανταποκρίνεται αποτελεσματικά, απέναντι στα ζητήματα της καθημερινότητας.
 • να αποδομήσουμε το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που επηρεάζει τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητά μας και να οργανώσουμε βήματα αντίστασης απέναντι τις δυσκολίες.
 • να επαναφέρουμε στην μνήμη μας φιγούρες που έχουν υπάρξει σημαντικές στην ζωή μας (είτε είναι κοντά μας, είτε όχι) και να τιμήσουμε την σχέση μας μαζί τους.
 • να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ζωές των ανθρώπων συνδέονται μεταξύ τους και ότι η δική μας ιστορία μπορεί να συμβάλλει υποστηρικτικά στην ζωή άλλων ανθρώπων.
 • τέλος να δημιουργήσουμε συνεργατικά, ένα συλλογικό τραγούδι που θα αποτυπώνει τις γνώσεις και τις συνειδητοποιήσεις της ομάδας. Η συγκεκριμένη καταγραφή θα μοιραστεί και σε άλλες κοινότητες/συλλογικότητες ανθρώπων που ενδιαφέρονται ή αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, αποτελώντας έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων. Η ίδια η ομάδα θα επιλέξει από κοινού, ποιοι θα είχε νόημα να είναι οι αποδέκτες του συλλογικού τραγουδιού.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Για την συγκεκριμένη ομάδα, η μουσική θα αποτελέσει έναυσμα για την εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων δράσης και επικοινωνίας (προσωπικά & συλλογικά) και έχει διπλό ρόλο:

1. Η ακρόαση, η μεταφορική της χρήση, η συμμετοχή σε απλές μουσικές δραστηριότητες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στις συναντήσεις της ομάδας. Άλλωστε η μουσική μας συνδέει αβίαστα με προσωπικές πολύτιμες αναμνήσεις που μας δίνουν δύναμη, με μυρωδιές, τοπία, εποχές και ανθρώπους. Οι μουσικές που αγαπάμε κουβαλούν την προσωπική μας κληρονομιά. Με αυτήν την έννοια, η μουσική θα επιτρέψει να συνδέσουμε το προσωπικό μας παρελθόν με το παρόν και να σκεφτούμε για το μέλλον μας.

2.Α. Όμως για την συγκεκριμένη ομάδα, η μουσική δεν αποτελεί απλά ένα μέσο έκφρασης ή διερεύνησης των προσωπικών μας δυνατοτήτων. Οι συμμετέχοντες συνεργατικά, προς το τέλος των συναντήσεων, σ'ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον, θα συμβάλλουν στην τελική δημιουργία ενός συλλογικού τραγουδιού, με στίχους και μουσική που θα γράψουν οι ίδιοι. Με το συλλογικό τους τραγούδι θα συλλέξουν τα συμπεράσματα, κατανοήσεις, συνειδητοποιήσεις που κέρδισαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων.

Β. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσκαλέσουν και να μοιραστούν το συλλογικό τους τραγούδι με άλλες συλλογικότητες ανθρώπων, εκτός της ομάδας, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες ή συνδέονται μαζί τους στην βάση κοινών αξιών. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν ποιοι άνθρωποι ή συλλογικότητες, θα είχε νόημα να είναι οι αποδέκτες του συλλογικού τραγουδιού και το μοίρασμα θα γίνει μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία συμπαράστασης, που λέγεται διαδικασία εξωτερικών μαρτύρων.

Γ. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με τις δράσεις και τις προθέσεις της συλλογικότητας που θα επιλέξουν, η οποία πράττει στην βάση κάποιων κοινών τους αξιών ή ελπίδων για την προτιμώμενη κατεύθυνση της ζωή τους. 

Στόχος αυτού του προτζεκτ είναι να αξιοποιήσουμε την μουσική ως ένα μέσο που θα μας βγάλει από τα στενά πλαίσια της δικής μας και μόνο ομάδας ή της ατομικότητάς μας. Θα διερευνήσουμε τρόπους, μέσω μιας κοινωνικής αλληλεπίδρασης, το συλλογικό μας τραγούδι να συμβάλλει στις ζωές άλλων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, άλλων συλλογικοτήτων με κοινές αξίες ή της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε η μουσική μας ενώνει.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ χρειάζονται γνώσεις μου σικής   για τη συμμετοχή   στην ομάδα, παρά μόνο η αγάπη για αυτήν! 

 

 

Β. «Ομάδα συνεργασίας & στήριξης γονέων: καλές πρακτικές για τα “παιδιά του κόσμου”»

Σύντομη περιγραφή

Αν ως γονείς, μέχρι τώρα, αυτό που κυρίως ακούγατε από τους ειδικούς είναι ότι έχετε ελλείψεις που δημιουργούν προβλήματα και κινδύνους για τα παιδιά σας, ήρθε ο καιρός να ακούσετε κάτι πραγματικά διαφορετικό.

Κι όμως … οι γονείς έχουν ειδικές γνώσεις, ικανότητες και θετική εμπειρία που αξίζει να αναδειχθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω.

H «Ομάδα συνεργασίας & στήριξης γονέων» ΔΕΝ είναι μία συνηθισμένη διαδικασία ψυχολογικής υποστήριξης των γονέων αλλά είναι μια διαδικασία προσωπικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης των ίδιων και των οικογενειών τους και επιπλέον μια διαδικασία συνεργασίας που αφορά τα όνειρά όλων μας για “τα παιδιά του κόσμου” (και όχι μόνο τα δικά μας παιδιά).

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Στο πλαίσιο των ομάδων αυτών θα έχετε την ευκαιρία:

 • Να μοιραστείτε δυσκολίες, προβληματισμούς και θετικές εμπειρίες με ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους
 • Να ανακαλύψετε τις καλές πρακτικές διαπαιδαγώγησης που σας ταιριάζουν και να τις αναπτύξετε
 • Να κρατήσετε θετικές εμπειρίες και γνώσεις καταγεγραμμένες σε ένα δικό σας λεύκωμα- ημερολόγιο
 • Να μοιραστείτε τις ιδέες σας για τις καλές πρακτικές σας με τα παιδιά σας και να πάρετε υπόψη τους και τις ιδέες των ίδιων των παιδιών
 • Να συμβάλλετε σε ένα «βιβλίο» με καλές πρακτικές διαπαιδαγώγησης για τα παιδιά (το οποίο θα μείνει ως δικός σας οδηγός και για εσάς τους ίδιους)

Ακόμη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης λογικής συνεργασίας για το καλό των παιδιών, θα έχετε την ευκαιρία:

- Να μοιραστείτε εμπειρίες, ιδέες και δράση με άλλους ανθρώπους που εσείς οι ίδιοι οι γονείς θα επιλέξετε και οι οποίοι:

α) είτε συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών (π.χ. εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται)

β) είτε δρουν κοινωνικά με καλές πρακτικές για το παρόν και το μέλλον των παιδιών. 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

A. «Oμάδα συνεργασίας & αντίστασης...μετά μουσικής»:

Κόστος: 110 ευρώ για ολόκληρο τον κύκλο των 11 συναντήσεων

Έναρξη: 2 Απριλίου, Πέμπτη 18:00-20:15

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναλυτική περιγραφή της «ομάδας συνεργασίας & αντίστασης μετά μουσικής» θα βρείτε εδώ

Την αίτηση συμμετοχής θα την βρείτε εδώ. Την συμπληρώνετε και την στέλνετε στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

B. «Oμάδα συνεργασίας & στήριξης γονέων»

Κόστος: 110 ευρώ για ολόκληρο τον κύκλο των 11 συναντήσεων

Έναρξη: 1 Απριλίου, Τετάρτη 18:00-20:15

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναλυτική περιγραφή της «ομάδας συνεργασίας & στήριξης γονέων» θα βρείτε εδώ

Την αίτηση συμμετοχής θα την βρείτε εδώ. Την συμπληρώνετε και την στέλνετε στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Λαμπράκη & Κλεάνθους 57 (απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ)

 

Εγγραφές – Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 1 Απριλίου. 

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 6955103578 και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.