dulwichΞεμπροστιάζοντας την απαιτητική φωνή της Βουλιμίας

Πρόσφατα είχα την τιμή και την χαρά να δω το άρθρο μου με θέμα: 'Uncovering Bulimia’s demanding voice: Challenges from a narrative therapist’s perspective', δημοσιευμένο στο μεγαλύτερο διεθνές επιστημονικο περιοδικό Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής, το "International Journal of Narrative Therapy and Community Work" του Dulwich Center στην Αυστραλία.

Το άρθρο παρουσιάζει απαντήσεις σε μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετώπισα ως θεραπεύτρια κατά την διάρκεια της συνεργασίας μου με μια νεαρή κοπέλα, η οποία επιζητούσε να επανακτήσει την ζωή της από την απαιτητική φωνή της Βουλιμίας. Συζητούνται κάποιες από τις αρχές και πρακτικές της Αφηγηματικής θεραπείας που συνέβαλλαν βοηθητικά στις θεραπευτικές μας συζητήσεις και υποστήριξαν την αντίσταση της κοπέλας απέναντι στην Βουλιμία.

To άρθρο χαρτογραφεί την ιστορία της αποφασιστικότητας της Κικής (ψευδώνυμο) να ξεμπροστιάσει τόσο τις προσδοκίες όσο και τις ψεύτικες υποσχέσεις της Βουλιμίας. Περιγράφονται οι τρόποι που έκαναν δυνατό για την Κική να υποβαθμίσει την εξουσιοδότηση της φωνής της Βουλιμίας στην ζωή της και να πάρει θέση με βάση τις προτιμώμενες αξίες, αφοσιώσεις και ελπίδες της.

Τέλος αναδεικνύεται πώς τελικά η Κική έφτασε στο σημείο να συμβάλλει ακόμα και στην ζωή άλλων ανθρώπων, οι οποίοι επίσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρόμοιες δυσκολίες μιας κατασκευασμένης «Κόλασης» που προόριζε η Βουλιμία για εκείνους.

Το άρθρο απευθύνεται τόσο σε θεραπευτές (αφηγηματικής ή μη), όσο και σε ανθρώπους με προσωπικό ενδιαφέρον σε ζητήματα διατροφικών διαταραχών.

Μπορείτε να το βρείτε και να το παραγείλετε από το επίσημο site του Dulwich Center http://narrativetherapyonline.com/moodle/ εφόσον γίνεται συνδρομητές στο 4o τεύχος του περιοδικού για το 2016.

Money Talks1Συχνά θεωρούμε συνώνυμο/ταυτόσημο τον όρο «γεγονός» με τον όρο «αλήθεια», παρόλο που τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται οι διάφορες αναφορές στην κουλτούρα της «μεταμοντέρνας αλήθειας». Η διάκριση αυτών των δύο εννοιών είναι κρίσιμη. Το «γεγονός» μπορεί να γίνει κατανοητό ως κάτι που συμβαίνει ή δεν συμβαίνει. Το «γεγονός» αναφέρεται σε κάτι αντικειμενικό. Π.χ κάποιος είτε πεθαίνει είτε δεν πεθαίνει, τα mails χακάρονται ή δεν χακάρονται, τα παγόβουνα συρρικνώνονται ή παραμένουν σταθερά, η αντλία πετρελαίου βρίσκεται εγκατεστημένη σε μια ή σε άλλη περιοχή του κόσμου. Τα γεγονότα υπάρχουν ανεξάρτητα από την ερμηνεία που τους προσδίδουμε. Ωστόσο ότι είναι «γεγονός» δεν είναι συνάμα και «αλήθεια».

Οι αλήθειες, αναφέρονται σε υποκειμενικές κατανοήσεις που προκύπτουν μέσω μιας αντιθετικής/συγκρουσιακής/ανταγωνιστικής διαδικασίας. Για παράδειγμα αυτοί που επικράτησαν σε παιχνίδια δύναμης γύρω από τον ορισμό της «αλήθειας» στην ιστορία της Δύσης, υπήρξαν κατά βάση προνομιούχοι λευκοί άντρες. Οι κυρίαρχοι αυτών των παιχνιδιών δύναμης τοποθετήθηκαν σε θέσεις αυξημένων κοινωνικών προνομίων. Φιλόσοφοι, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί, ακαδημαικοί και κοινωνικοί επιστήμονες, όλοι συμμετείχαν στην πάλη προβάλλοντας πολλούς και διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με την «φυση» των πραγμάτων ή την σύνθεση της πραγματικότητας. Κάθε σύστημα σκέψης προτάσσει μια διαφορετική μέθοδο για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στη προνομιούχα γνώση που έχει να προσφέρει σχετικά με την υποτιθέμενη αλήθεια. Οι φιλόσοφοι αναφέρονται στις ικανότητες της λογικής. Οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν λόγο για εκ των έσω γνώσεις σχετικά με τις προθέσεις του Θεού. Οι πολιτικοί αντιτείνουν ότι εκπροσωπούν την εντολή του λαού, οι ακαδημαϊκοί προβάλλουν την συλλογική τους σοφία, και οι κοινωνικοί επιστήμονες τις ερευνητικές τους μεθοδολογίες. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτές οι παραδόσεις σκέψης μοιράζονται μια κοινή υπόθεση, ότι η αναζήτηση της αλήθειας είναι δυνατή και απαραίτητη.

Περισσότερα...

relationship 2Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τις φράσεις:

- «Η υγιής επικοινωνία είναι ότι πιο σημαντικό υπάρχει στην σχέση ενός ζευγαριού!»,  ή 

- «Aν ένα ζευγάρι θέλει πραγματικά να πετύχει η σχέση του οφείλει «να δουλέψει» την επικοινωνία του!».

Τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της «υγιούς επικοινωνίας». Οι συνεχείς αναφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και την σπουδαιότητά της, έχει ως αποτέλεσμα να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους που κρίνουμε τους εαυτούς μας & τους συντρόφους μας, αλλά και τις προσπάθειες που κάνουμε να ανταποκριθούμε στις σχέσεις μας.

Πώς φτάσαμε όμως στο σημείο να μιλούμε για «υγιή επικοινωνία»;

Πώς κατασκευάστηκε ιστορικά η ιδέα ότι υπάρχει μια τέτοια πολύτιμη, σχεδόν «μαγική συνταγή» που λέγεται «υγιής επικοινωνία», απέναντι στην οποία οφείλουμε να δεσμευτούμε ως ζευγάρι;

Περισσότερα...

healthy-relationshipsΗ ιδέα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές επικοινωνίας οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως «πανάκεια» για τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής και προβεβλημένη πρόταση στη σύγχρονη εποχή.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτός ο ισχυρισμός του «σωστού» επικοινωνιακού στυλ, που συνοδεύεται από την ανάγκη να αναπτύξουμε κατάλληλες επικοινωνιακές δεξιότητες ή «κόλπα» ή «τεχνικές», επηρεάζει καθημερινά σε πολύ μεγάλο βαθμό τους τρόπους που τα εμπλεκόμενα μέλη επιλέγουν να ανταποκριθούν στις σχεσιακές τους δυσκολίες.

Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η αποδοχή της ιδέας, ότι οι δυσκολίες στην σχέση ενός ζευγαριού, είναι κατά κύριο λόγο, το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ή της κακής επικοινωνίας μεταξύ τους;

Τί συνέπειες μπορεί να έχει η ιδέα ότι η περισσότερη επικοινωνία & η περαιτέρω ανάπτυξή της, θα αποτελέσει «πανάκεια» για τις δυσκολίες που βιώνει το ζευγάρι;

Περισσότερα...

eating-disorder 2Η αξία που δίνεται στην τελειότητα και η πρόταση ότι όλα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ατόμου, είναι ιδέες οι οποίες σίγουρα αντανακλούν την σύγχρονη δυτική κουλτούρα.

Το ιδεώδες του ελέγχου έχει παρυσφρύσει σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας. Καλούμαστε να ελέγχουμε τα έντονα συναισθήματα μας, να ελέγχουμε το γήρας μας ή να ελέγχουμε την επιτυχία μας , καθώς εμείς αποκλειστικά θεωρούμαστε υπεύθυνοι για αυτήν.

Δυστυχώς όλες οι παραπάνω επιταγές ελέγχου έχουν συνδεθεί με την κατασκευασμένη αναγκαιότητα να είμαστε λεπτοί. Κάπως έτσι λοιπόν, η διατροφική διαταραχή αποκτά φωνή.

Συνακόλουθα, η διατροφική διαταραχή συστήνεται ως ένας φαινομενικά ασφαλής τρόπος να διαμορφώσουμε μια ύπαρξη τέλεια και απαλλαγμένη από κάθε είδους ψυχικό πόνο. «Απλά γίνε λεπτή», σου λέει. «Απλά μην τρως. Απλά πάψε να νιώθεις».

Περισσότερα...

dressing-up-for-higher-self-esteemΤη στιγμή που ολοένα και αυξάνονται τα ποσοτά των ανθρώπων, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης, που καταθέτουν τις μαρτυρίες τους, σχετικά με τον αγώνα που δίνουν να απεγκλωβιστούν από τα δίχτυα των διατροφικών διαταραχών, αξίζει να σταθούμε στις ιδιαίτερες συνθήκες που εκμεταλλεύεται η φωνή της βουλιμίας & της ανορεξίας για να υφάνει τον ιστό της.

Πώς καταφέρνουν οι διατροφικές διαταραχές να αποπλανούν τα θύματά τους?

Το ξεκίνημα της δράσης τους σηματοδοτείται συνήθως με υποσχέσεις απέναντι στους ανθρώπους και κυρίως στις εφήβους & τις νεαρές γυναίκες.

Προσπαθούν να τις πείσουν πως αν ακολουθήσουν κάποιους «απλούς κανόνες», θα τελειοποιήσουν την εμφάνιση, την εικόνα, αλλά κυρίως θα βελτιώσουν την ταυτότητά τους, την ύπαρξή τους ολάκερη.

Θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους, τον πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων τους, δεν θα υπάρχει τίποτα ικανό να τους πληγώσει ή να τους φοβίσει και θα οπλιστούν με ανθεκτικότητα απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ακούγεται πράγματι, μια πολύ δελεαστική συμφωνία!

Περισσότερα...

istock 19924779 compressedΜε ποιους τρόπους θα μπορούσαν γονείς, φίλοι ή άλλοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται, να συμβάλλουν υποστηρικτικά στην προσπάθεια εκείνων που δοκιμάζονται από τις επιδράσεις των διατροφικών διαταραχών;

Τί θα βοηθούσε, να χαμηλώσουν οι διατροφικές διαταραχές, την ένταση της φωνής τους απέναντι στο πρόσωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τις προκλήσεις τους;

Θα πρότεινα στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να οικοδομήσουν ένα δίκτυο υποστήριξης & αντίστασης, να μιλήσουν και να σκεφθούν σε μια αρκετά διαφορετική γλώσσα, από αυτήν που χρησιμοποιεί η φωνή των διατροφικών διαταραχών.

Περισσότερα...

The-art-of-listening-neoΌταν ένας άνθρωπος μοιράζεται μαζί μας τις δυσκολίες του, καμιά φορά συμβαίνει εμείς απο την πλευρά μας ως ακροατές, να ανησυχούμε για την στάση που υποτίθεται ότι πρέπει να διατηρήσουμε αλλά και τους ενδεδειγμένους τρόπους να αποκριθούμε.

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι ο σύντροφός μας μοιράζεται μαζί μας κάποιους από τους προβληματισμούς ή τα άγχη του σε σχέση με την δουλειά του. Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να κάνει κάποια από τις παρακάτω σκέψεις;

- «Πρέπει να τον βοηθήσω να βρει μια λύση. Δεν καταλαβαίνω καλά τί μου λέει, αλλά πρέπει να τον συμβουλέψω».

- «Πρέπει να κάνω κάτι να του φτιάξω το κέφι. Τί να του προτείνω;»

- «Κουράστηκα να ακούω για όλα αυτά. Πρέπει να τον πείσω ότι δεν είναι και τόσο σπουδαίο πρόβλημα».

 Όμως γιατί να καταλήγει τόσο δύσκολη δουλειά, το να ακούμε τον άνθρωπό μας ή οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μιλήσει για αυτό που τον απασχολεί; Γιατί να αφήνουμε τους εαυτούς μας ευάλωτους σε τέτοιο βάρος;

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες