Δράση: Επιμόρφωση Πολιτών στις Κοινωνικές Επιστήμες

Πρόγραμμα ΛΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Χειμερινός Κύκλος

Νοέμβριος – Ιανουάριος 

 FLOWER-TREE-2

Η Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας είναι ένας θεσμός δημιουργικής και κριτικής επιμόρφωσης σε ένα σημαντικό εύρος θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ανεξαρτήτως μορφωτικού υπόβαθρου, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας κ.τ.λ. και όχι απαραίτητα στους επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας (χωρίς βέβαια και να τους αποκλείει).

Την επιστημονική ευθύνη του Προγράμματος έχουν αναλάβει η Κασσάνδρα Πήτερσεν, Ψυχολόγος, Msc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια και o Αδάμ Χαρβάτης, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΙΑΨ.

To Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής Ελλάδας (ΙΑΨ), στα πλαίσιο της δράσης «Επιμόρφωση Πολιτών στις Κοινωνικές Επιστήμες».

Η Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας έχει διπλό στόχο:

1. Την επιμόρφωση των πολιτών σε θέματα ψυχολογίας και την κριτική διάδοση της ψυχολογικής γνώσης

2. Την κριτική και βιωματική επεξεργασία της ψυχολογικής γνώσης από τους ίδιους τους επιμορφούμενους

Σας περιμένουμε όλους με χαρά να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες & γνώσεις και να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες σκέψης & δράσης!

Το Πρόγραμμα παραμένει «Λαϊκό» με τους εξής τρόπους:

α) επιχειρεί την κριτική διάδοση γνώσεων και ιδεών που ενδεχομένως μέχρι σήμερα να θεωρούνταν προνόμιο των «ειδικών».

β) αναδεικνύει την βιωματική γνώση που έχουν σε θέματα ζωής & ψυχολογίας οι άνθρωποι που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «απλοί πολίτες». Επιπλέον ενθαρρύνεται η κριτική δυνατότητα αξιολόγησης των κατεστημένων κυρίαρχων κοινωνικών ιδεών μέσα από συλλογικές συζητήσεις διερεύνησης και αποδόμησης.

γ) η αξιολόγηση της Λαϊκής Σχολής Ψυχολογίας, τόσο σε επιμέρους πλευρές της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και συνολικά, εναποτίθεται στην κρίση των ίδιων των επιμορφούμενων. Οι παρατηρήσεις, ιδέες και επιθυμίες των συμμετεχόντων τίθονται στο επίκεντρο όσον αφορά την αποτίμηση και περαιτέρω σχεδιασμό του προγράμματος.

δ) το κόστος του παραμένει χαμηλό ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή του από ανθρώπους ποικίλων οικονομικών δυνατοτήτων

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το χειμερινό εξάμηνο του 2015-2016 πραγματεύεται το εξής μάθημα – εργαστήριο:

Μάθημα:  «Ψυχολογία της Ταυτότητας και των Σχέσεων»

1η εκπ/τική συνάντηση Αποτελεσματική επικοινωνία
2η εκπ/τική συνάντηση Τελειότητα: κριτική προσέγγιση μιας κοινωνικής κατασκευής
3η εκπ/τική συνάντηση Ιστορίες επαγγελματικής ανάπτυξης
4η εκπ/τική συνάντηση Οι τακτικές του Άγχους και στρατηγικές αντιμετώπισης: μια συνέντευξη που θα συζητηθεί…

5η εκπ/τική συνάντηση

Σχέσεις γονέων παιδιών
6η εκπ/τική συνάντηση Σχέσεις Φιλίας : ιστορίες και ταυτότητες
7η εκπ/τική συνάντηση Σώμα & Ταυτότητα: το παράδειγμα της Βουλιμίας
8η εκπ/τική συνάντηση Αναστοχασμός και Αξιολόγηση προγράμματος από τους συμμετέχοντες
  • Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εισηγήσεις από τους εισηγητές, γραπτό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, διαμόρφωση υλικού / λευκώματος εργασίας από τους συμμετέχοντες, βιωματικές ασκήσεις.
  • Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής σε focus groups για την αξιολόγηση του μαθήματος από τους ίδιους τους επιμορφούμενους.
  • Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας.

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Κασσάνδρα Πήτερσεν, Ψυχολόγος, Msc Αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια, Επόπτρια και Εκπαιδεύτρια. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων & εφήβων, οικογενειών, οργανισμών και στο συντονισμό ομάδων αυτογνωσίας & υποστήριξης. Έχει συνεγαστεί με πανεπιστήμια στην Ελλάδα & το εξωτερικό για την διδασκαλία μαθημάτων αφηγηματικής ψυχοθεραπείας και είναι μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής.

Δρ. Αδάμ Χαρβάτηςψυχολόγος, διευθυντής και υπεύθυνος σπουδών του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής. Έχει πολύχρονη επιμορφωτική εμπειρία και έχει συνεργαστεί ως διδάσκων σε 4 ελληνικά πανεπιστήμια.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οργανωτικά (τόπος & χρόνος διεξαγωγής, κόστος, κράτηση θέσης) παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα Άννα Μηλιού στο τηλέφωνο: 6977-186936 ή στο E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   &  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.