Κασσάνδρα Πήτερσεν

Κ

Γεια σας! Είμαι η Κασσάνδρα Πήτερσεν. Λίγα λόγια για τις σπουδές και την δουλειά μου…

Είμαι Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια και Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση, στο πεδίο της Ψυχοθεραπείας, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (University of Melbourne). Έχοντας κερδίσει διεθνή υποτροφία για την ένταξή μου στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (Anita Morawetz scholarship), ολοκλήρωσα με έπαινο στην Αυστραλία τις Μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Ψυχοθεραπεία και Κοινοτική Πρακτική (M.Sc. in Narrative Therapy and Community Work). Προηγήθηκε η διετή, ολοκληρωμένη επαγγελματική μου εκπαίδευση στην Αφηγηματική θεραπεία και Κοινοτική Πρακτική στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας Ελλάδας (ΙΑΨ Ελλάδας -Κύπρου).

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης μου προσφέρθηκε από το ίδιο Πανεπιστήμιο η θέση της Επίτιμου Κλινικού Συνεργάτη του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας (Ηonorary Clinical Fellow of the School of Social work, University of Melbourne). Έτσι σήμερα απολαμβάνω να διδάσκω στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στο διεθνές πρόγραμμα Masters of Narrative Therapy and Community Work σε φοιτητές που προέρχονται από διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, ποικίλα κοινωνικοπολιτισμικά background και ιδιόμορφα πλαίσια δουλειάς.

https://dulwichcentre.com.au/about/our-people/

Επίσης συνεργάζομαι με το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα (ΙΑΨ) ως Key Faculty Member, στο διετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που οδηγεί στην Βασική Πιστοποίηση Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής. Το πρόγραμμα αυτό οργανώνεται σε συνεργασία με το Dulwich Center της Αυστραλίας, τον εκπαιδευτικό οργανισμό που ίδρυσε ο εμπνευστής της Αφηγηματικής Θεραπείας Michael White και αναγνωρίζεται ως τμήμα του προγράμματος Master Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Ως International tutor του Dulwich Center διδάσκω σε εκπαιδευτικά προγράμματα Αφηγηματικής θεραπείας του εξωτερικού (Τουρκία, Ουκρανία).

Στην ιδιωτική μου πρακτική, διατηρώ γραφείο στη Θεσσαλονίκη όπου δουλεύω ψυχοθεραπευτικά με βάση της Αφηγηματική προσέγγιση με ενήλικες, εφήβους, οικογένειες, ομάδες. Η κλινική μου εμπειρία περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με ανθρώπους που ανταποκρίνονται σε μια σειρά ζητημάτων στη ζωή τους όπως διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, διατροφικές προκλήσεις (ανορεξία, βουλιμία), κακοποίηση, σεξουαλική βία, σχεσιακές προκλήσεις, γονεϊκά ζητήματα, διλήμματα ζωής κτλ.

Ενδιαφέρομαι να ακούσω με προσοχή και φροντίδα τις ιστορίες των δυσκολιών που φέρνουν οι προσερχόμενοι στην θεραπεία και να τους προσκαλέσω σε συζητήσεις αποδόμησης των διαπροσωπικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών πλαισίων που ευνοούν την επιβίωση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Την θεραπευτική μου προσέγγιση διαπνέει μια στάση αυθεντικής περιέργειας που λαχταρά να διερευνήσει και να τιμήσει τους δημιουργικούς τρόπους που βρίσκουν οι άνθρωποι να αντιστέκονται στην επιρροή των προβλημάτων, τις αξίες και τις ελπίδες τους.

Επίσης στην ιδιωτική μου πρακτική παρέχω εποπτεία σε συναδέλφους ψυχολόγους και αφηγηματικούς θεραπευτές.

Στο παρελθόν, έχω εργαστεί σε δομές ιδιωτικού και δημοσίου φορέα παρέχοντας τόσο ατομική, όσο και ομαδική συμβουλευτική. Συνεργάστηκα με γονείς και ενήλικες σε ομάδες στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς. Παρείχα υπηρεσίες συμβουλευτικής στα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρίας Media Markt Θεσσαλονίκης. Εργάστηκα στο «Κ.Α.Α.Π.Α.Θ (πρ. «Κ.Ε.Π.Ε.Π»,«Αγ. Δημήτριος») προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ενήλικες & παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες και προβλήματα συμπεριφοράς, συμβουλευτική υποστήριξη στην ομάδα εργαζομένων & στην ομάδα εθελοντών, και εποπτεία νέων ψυχολόγων από το ΑΠΘ.

Έχω διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Τμήμα Ψυχολογίας) , στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στο European University of Cyprus (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), καθώς και στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία Πολιτών).

Συμμετέχω τακτικά στις διεθνείς αποστολές του Dulwich Center Foundation, ενός μη-κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού, στα πλαίσια των δράσεων κοινοτικής πρακτικής που αναπτύσσει (π.χ στην Παλαιστίνη, Ρουάντα) για την ανταπόκριση στις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν ομάδες και κοινότητες ως αποτέλεσμα σημαντικών κακουχιών (πόλεμος, συλλογικό τραύμα, βία, φτώχεια, ρατσισμός,ναρκωτικά και αλκοόλ, απώλεια & πένθος, συνέπειες αποικιοκρατίας, και ούτω καθεξής)

Υπήρξα επιστημονικά συνυπεύθυνη του προγράμματος επιμόρφωσης Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας (ΛΣΨ) του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (ΙΑΨ), οργανώνοντας εργαστήρια γύρω από ζητήματα ευρύτερου ψυχολογικού ενδιαφέροντος (π.χ άγχος, διαπροσωπικές σχέσεις, σώμα & ταυτότητα, κοινωνικές κατασκευές κ.τ.λ).

Συμμετέχω ενεργά ως εισηγήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες και πρακτικές από την εμπειρία της δουλειάς μου στο χώρο της Αφηγηματικής συμβουλευτικής (Αδελαΐδα, Ιάσιο, Βαρκελώνη, Brighton κτλ).

Άρθρα σχετικά με την πρακτική μου έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications.

Είμαι ιδρυτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής.

Είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ) και κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (6911/12).

Συμμετέχω σε μια διεθνή και μια ελληνική ομάδα συναδελφικής εποπτείας, και συνεργάζομαι με ψυχίατρο, διαιτολόγο, γυμναστή και φυσιοθεραπευτή εφόσον εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον από τον προσερχόμενο στη θεραπεία.

Θες να γνωριστούμε λίγο καλύτερα;

Σύμφωνα με έρευνες, ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζει την πορεία της θεραπείας, είναι η σχέση μεταξύ θεραπευτή και ενδιαφερόμενου. Τί θα έλεγες λοιπόν να ξεκινήσουμε από εδώ τη γνωριμία μας;

Μερικές σύντομες ιστορίες για μένα:

  • Γεννήθηκα στην Κοπεγχάγη της Δανίας και από την ηλικία των τεσσάρων κατοικώ στην Ελλάδα. Όταν με ρωτούσαν μικρή αν αγαπάω πιο πολύ την Ελλάδα ή την Δανία έβρισκα ενδιαφέρον να ξεφεύγω από την διχαστική αυτή προσέγγιση της εμπειρίας μου εξηγώντας ποιες πλευρές της καθημερινότητάς μου απολαμβάνω στην Ελλάδα και ποιες διαφορετικές πτυχές της ζωής μου απολαμβάνω στην Δανία.
  • Σε νεαρή ηλικία μπήκε στην ζωή μου η Βουλιμία και από τότε αυτή η πολύπλοκη σχέση εξελίσσεται συνεχώς στην ζωή μου στην κατεύθυνση μιας αρμονικής συνύπαρξης και «αλληλοκατανόησης». Στο γραφείο μου συναντώ συχνά στα πλαίσια της θεραπευτικής μου δουλειάς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις διατροφικών διαταραχών και είναι τιμή και χαρά για μένα να στέκομαι συνοδοιπόρος στις προσπάθειες που καταβάλλουν να (επανα-)διαπραγματευτούν μια νοηματοδοτημένη σχέση με τις φωνές της Βουλιμίας, Ανορεξίας κτλ.
  • Η μητέρα μου είναι γεννημένη στην Ελλάδα και ο πατέρας μου στην Δανία. Ο παππούς μου κι η γιαγιά μου ήταν πρόσφυγες από την Σμύρνη και το Αϊβαλή, αντίστοιχα. Ο άνθρωπος που παντρεύτηκα είναι από την Κορυτσά της Αλβανίας. Αγαπώ και μαθαίνω καθημερινά πολλά από αυτήν την πολυπολιτισμικότητα της οικογενείας μου!
  • Στο παρελθόν εργάστηκα για 7 χρόνια ως δασκάλα βιολοντσέλου και ανώτερων θεωρητικών στο μεγαλύτερο ωδείο της πόλης.
  • Λατρεύω την θάλασσα και το κολύμπι! Προτιμώ να πηγαίνω σε βραχώδεις παραλίες με λίγο κόσμο και πολύ πράσινο.
  • Μια από τις πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες μου για το τέλος της ημέρας είναι η βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
  • Αγαπώ τα ταξίδια και επενδύω στην σοφία που μπορεί να αποκομίσει κανείς περισσότερο ως ταξιδιώτης/εξερευνητής παρά ως τουρίστας. Ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς υπήρξαν τα φιόρδ της Νορβηγίας, με εικόνες σχεδόν βγαλμένες από παραμύθι.
  • Έχω συμμετάσχει σε ροκ μπάντα με τραγούδια που έγραφαν τα μέλη της. Εκείνα τα χρόνια εξερεύνησα μονοπάτια μιας πιο alternative μουσικής σκηνής πέρα από αυτήν της κλασσικής.
  • Με εντυπωσιάζουν οι αμυγδαλιές, τα πλατάνια, οι ήσυχες παραλίες και εκτιμώ ιδιαιτέρως την συντροφικότητα, την κριτική σκέψη και τα πηγαία χαμόγελα!

Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & κοινοτικής πρακτικής.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να την βρείτε και στο: