Κασσάνδρα Πήτερσεν

Κ

Ας συστηθούμε. Λίγα λόγια για τις σπουδές και την δουλειά μου…

Είμαι Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια και Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Απολαμβάνω ιδιαιτέρως την διδασκαλία που παρέχω στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Οι συνεργασίες που αναπτύσσω με φοιτητές που προέρχονται από διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, ποικίλα background και ιδιόμορφα πλαίσια δουλειάς ανοίγουν νέες δυνατότητες διερεύνησης κοινωνικο-πολιτισμικά ενημερωμένων τρόπων ανταπόκρισης σε προβλήματα.

https://dulwichcentre.com.au/about/our-people/

Επίσης είμαι Επιστημονική Συνεργάτης του Dulwich Center, (Adelaide, Australia), του εκπαιδευτικού οργανισμού που ίδρυσε ο εμπνευστής της Αφηγηματικής Θεραπείας Michael White και διδάσκω ως key faculty member στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχει το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα (ΙΑΨ).

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ψυχολογία στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Έχοντας κερδίσει δύο υποτροφίες από το University of Melbourne (Anita Morawetz scholarship) συνέχισα στην Αυστραλία τις μεταπτυχιακές μου σπουδές και είμαι κάτοχος του Master of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne & Dulwich Center.

Ιδιωτεύω ως Αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, εφήβους, οικογένειες, ομάδες. Συναντιέμαι με ανθρώπους που ανταποκρίνονται σε μια σειρά ζητημάτων στη ζωή τους, όπως οι επιπτώσεις της κακοποίησης και της σεξουαλικής βίας, σχεσιακές προκλήσεις, γονεϊκά ζητήματα, ζητήματα γύρω από την child-free στάση ζωής, κατάθλιψη, διατροφικές προκλήσεις (ανορεξία, βουλιμία) κτλ.

Ενδιαφέρομαι να ακούσω με προσοχή και φροντίδα τις ιστορίες των δυσκολιών που φέρνουν οι προσερχόμενοι στην θεραπεία και να τους προσκαλέσω σε συζητήσεις αποδόμησης των διαπροσωπικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών πλαισίων που ευνοούν την επιβίωση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Την θεραπευτική μου προσέγγιση διαπνέει μια στάση αυθεντικής περιέργειας που λαχταρά να διερευνήσει και να τιμήσει τους δημιουργικούς τρόπους που βρίσκουν οι άνθρωποι να αντιστέκονται στην επιρροή των προβλημάτων, τις αξίες και τις ελπίδες τους.

Επίσης στην ιδιωτική μου πρακτική παρέχω εποπτεία σε συναδέλφους ψυχολόγους και αφηγηματικούς θεραπευτές.

Στο παρελθόν, έχω εργαστεί σε δομές ιδιωτικού και δημοσίου φορέα παρέχοντας τόσο ατομική, όσο και ομαδική συμβουλευτική. Συνεργάστηκα με γονείς και ενήλικες σε ομάδες στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς. Παρείχα υπηρεσίες συμβουλευτικής στα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρίας Media Markt Θεσσαλονίκης. Εργάστηκα στο «Κ.Α.Α.Π.Α.Θ (πρ. «Κ.Ε.Π.Ε.Π»,«Αγ. Δημήτριος») προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ενήλικες & παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες και προβλήματα συμπεριφοράς, συμβουλευτική υποστήριξη στην ομάδα εργαζομένων & στην ομάδα εθελοντών, και εποπτεία νέων ψυχολόγων από το ΑΠΘ.

Έχω διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Τμήμα Ψυχολογίας) , στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στο European University of Cyprus (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), καθώς και στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία Πολιτών).

Συμμετέχω τακτικά στις διεθνείς αποστολές του Dulwich Center Foundation, ενός μη-κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού, στα πλαίσια των δράσεων κοινοτικής πρακτικής που αναπτύσσει (π.χ στην Παλαιστίνη, Ρουάντα) για την ανταπόκριση στις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν ομάδες και κοινότητες ως αποτέλεσμα σημαντικών κακουχιών (πόλεμος, συλλογικό τραύμα, βία, φτώχεια, ρατσισμός,ναρκωτικά και αλκοόλ, απώλεια & πένθος, συνέπειες αποικιοκρατίας, και ούτω καθεξής)

Υπήρξα επιστημονικά συνυπεύθυνη του προγράμματος επιμόρφωσης Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας (ΛΣΨ) του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (ΙΑΨ), οργανώνοντας εργαστήρια γύρω από ζητήματα ευρύτερου ψυχολογικού ενδιαφέροντος (π.χ άγχος, διαπροσωπικές σχέσεις, σώμα & ταυτότητα, κοινωνικές κατασκευές κ.τ.λ).

Συμμετέχω ενεργά ως εισηγήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες και πρακτικές από την εμπειρία της δουλειάς μου στο χώρο της Αφηγηματικής συμβουλευτικής (Αδελαΐδα, Ιάσιο, Βαρκελώνη, Brighton κτλ).

Άρθρα σχετικά με την πρακτική μου έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications.

Είμαι ιδρυτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής.

Είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ) και κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (6911/12).

Συμμετέχω σε μια διεθνή και μια ελληνική ομάδα συναδελφικής εποπτείας, και συνεργάζομαι με ψυχίατρο, διαιτολόγο, γυμναστή και φυσιοθεραπευτή εφόσον εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον από τον προσερχόμενο στη θεραπεία.

Θες να γνωριστούμε λίγο καλύτερα;

Σύμφωνα με έρευνες, ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζει την πορεία της θεραπείας, είναι η σχέση μεταξύ θεραπευτή και ενδιαφερόμενου. Τί θα έλεγες λοιπόν να ξεκινήσουμε από εδώ τη γνωριμία μας;

Να μερικές σύντομες ιστορίες για μένα:

  • Γεννήθηκα στην Κοπεγχάγη της Δανίας και από την ηλικία των τεσσάρων κατοικώ στην Ελλάδα.
  • Γνωρίστηκα με την φωνή της βουλιμίας/ανορεξίας σε νεαρή ηλικία και από τότε έχουμε αναπτύξει μια σχέση “από μακρυά και αγαπημένοι”, όπως την αποκαλώ. Στην δουλειά μου συναντώ συχνά γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην ζωή τους και είναι προνόμιο για μένα να συνδεόμαστε γύρω από αντι-βουλιμικές/ανορεξικές πρακτικές καθώς γίνομαι μάρτυρας της προσπάθειάς τους να ξεμπροστιάσουν τις τακτικές της βουλιμίας/ανορεξίας.
  • Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Δανία, η μητέρα μου στην Θεσσαλονίκη, ο παππούς μου στην Σμύρνη κι η γιαγιά μου στο Αϊβαλή. Full στην πολυπολιτισμικότητα!
  • Για περίπου 7 χρόνια δίδασκα κλασσική μουσική σε ωδεία της πόλης. Κατέχω πτυχίο βιολοντσέλου και ανώτερων θεωρητικών. Ως παιδί έκανα για κάποια χρόνια ένα πέρασμα από το μαντολίνο, το μπουζούκι και την κλασσική κιθάρα.
  • Λατρεύω την θάλασσα και το κολύμπι! Προτιμώ να πηγαίνω σε βραχώδεις παραλίες με λίγο κόσμο και πολύ πράσινο.
  • Μια από τις πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες μου για το τέλος της ημέρας είναι η βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
  • Το αγαπημένο μου ταξίδι ήταν στα φιόρδ της Νορβηγίας. Μου θύμισε εικόνες βγαλμένες από παραμύθι με καταρράκτες, καταπράσινα μονοπάτια και ολόκληρα βουνά από πάγο…
  • Κάποτε έπαιζα σε ροκ μπάντα με τραγούδια που έγραφαν τα μέλη της. Εκεί εξερεύνησα μονοπάτια μιας πιο alternative μουσικής σκηνής αλλά και κοσμοθεωρίας.
  • Αγαπώ πολύ τις αμυγδαλιές, τα πλατάνια, τις ήσυχες παραλίες, την καλή προαίρεση στους ανθρώπους και τα ζεστά χαμόγελα!

Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & κοινοτικής πρακτικής.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να την βρείτε και στο: