Κασσάνδρα Πήτερσεν

Κ

Η Κασσάνδρα Πήτερσεν είναι Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια.

Είναι Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης (Honorary Clinical Fellow) του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (University of Melbourne) για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (University of Melbourne, Dulwich Center).

https://dulwichcentre.com.au/about/our-people/

Επίσης είναι Επιστημονική Συνεργάτης του Dulwich Center, (Adelaide, Australia) και διδάσκει ως key faculty member στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχει στην Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου Αφηγμηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (ΙΑΨ) .

Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Είναι κάτοχος του Master of Narrative Therapy and Community Work του University of Melbourne/Dulwich Center. Η Κασσάνδρα είναι η μοναδική ψυχοθεραπεύτρια στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία σε επίπεδο Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc).

Iδιωτεύει ως Αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, εφήβους, οικογένειες, ομάδες και οργανισμούς και εποπτεία σε συναδέλφους ψυχολόγους. Παράλληλα εργάζεται ως Εκπαιδεύτρια Αφηγηματικής θεραπείας, και εισηγήτρια Σεμιναρίων στον Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Η Κασσάνδρα έχει εργαστεί σε δομές ιδιωτικού και δημοσίου φορέα παρέχοντας τόσο ατομική, όσο και ομαδική συμβουλευτική. Συνεργάστηκε με γονείς και ενήλικες σε ομάδες στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς. Παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής στα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρίας Media Markt Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στο «Κ.Α.Α.Π.Α.Θ (πρ. «Κ.Ε.Π.Ε.Π»,«Αγ. Δημήτριος») προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ενήλικες & παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες και προβλήματα συμπεριφοράς, συμβουλευτική υποστήριξη στην ομάδα εργαζομένων & στην ομάδα εθελοντών, και εποπτεία νέων ψυχολόγων από το ΑΠΘ.

Έχει διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Τμήμα Ψυχολογίας) , στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στο European University of Cyprus (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), καθώς και στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία Πολιτών).

Συμμετέχει τακτικά στις διεθνείς αποστολές του Dulwich Center στην Παλαιστίνη στα πλαίσια των δράσεων κοινοτικής πρακτικής σε συνεργασία με το Treatment & Rehabilitation Center for Victims of Torture-Palestine (TRC). Πραγματοποιούνται επισκέψεις σε σπίτια για την ψυχολογική υποστήριξη ατόμων & οικογενειών στην Παλαιστίνη που βιώνουν συνεχόμενες τραυματικές εμπειρίες, ως αποτέλεσμα των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή.

Υπήρξε επιστημονικά συνυπεύθυνη του προγράμματος επιμόρφωσης Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας (ΛΣΨ) του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (ΙΑΨ), οργανώνοντας εργαστήρια γύρω από ζητήματα ευρύτερου ψυχολογικού ενδιαφέροντος (π.χ άγχος, διαπροσωπικές σχέσεις, σώμα & ταυτότητα, κοινωνικές κατασκευές κ.τ.λ).

Συμμετέχει ενεργά ως εισηγήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες και πρακτικές από την εμπειρία της δουλειάς της στο χώρο της Αφηγηματικής συμβουλευτικής (Αδελαΐδα, Ιάσιο, Βαρκελώνη κτλ).

Άρθρα σχετικά με την πρακτική της έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications. Δείτε εδώ τις δημοσιεύσεις.

Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (6911/12), είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ) και συμμετέχει σε διεθνή, και σε τοπική ομάδα συναδελφικής εποπτείας.
Συνεργάζεται με ψυχίατρο και διαιτολόγο εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.

Στην ιδιωτική της πρακτική ενδιαφέρεται να ακούσει με φροντίδα τις ιστορίες των προβλημάτων που φέρνουν οι άνθρωποι και να συμβάλλει στην απο-παθολογικοποίηση της ταυτότητάς τους. Βοηθά να αναδείξουν τις προτιμώμενες ιστορίες για την ζωή και το μέλλον τους μέσω της αποδόμησης των προσωπικών, διαπροσωπικών, αλλά και των ευρύτερα κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών πλαισίων που συντηρούν τα προβλήματα.

Θες να γνωριστούμε λίγο καλύτερα;

Σύμφωνα με έρευνες, ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζει την πορεία της θεραπείας, είναι η σχέση μεταξύ θεραπευτή και ενδιαφερόμενου. Τί θα έλεγες λοιπόν να ξεκινήσουμε από εδώ τη γνωριμία μας;

Να μερικές σύντομες ιστορίες για μένα:

  • Γεννήθηκα στην Κοπεγχάγη της Δανίας και από την ηλικία των τεσσάρων κατοικώ στην Ελλάδα.
  • Γνωρίστηκα με την φωνή της βουλιμίας/ανορεξίας σε νεαρή ηλικία και από τότε έχουμε αναπτύξει μια σχέση “από μακρυά και αγαπημένοι”, όπως την αποκαλώ. Στην δουλειά μου συναντώ συχνά γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην ζωή τους και είναι προνόμιο για μένα να συνδεόμαστε γύρω από αντι-βουλιμικές/ανορεξικές πρακτικές καθώς γίνομαι μάρτυρας της προσπάθειάς τους να ξεμπροστιάσουν τις τακτικές της βουλιμίας/ανορεξίας.
  • Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Δανία, η μητέρα μου στην Θεσσαλονίκη, ο παππούς μου στην Σμύρνη κι η γιαγιά μου στο Αϊβαλή. Full στην πολυπολιτισμικότητα!
  • Για περίπου 7 χρόνια δίδασκα κλασσική μουσική σε ωδεία της πόλης. Κατέχω πτυχίο βιολοντσέλου και ανώτερων θεωρητικών. Ως παιδί έκανα για κάποια χρόνια ένα πέρασμα από το μαντολίνο, το μπουζούκι και την κλασσική κιθάρα.
  • Λατρεύω την θάλασσα και το κολύμπι! Προτιμώ να πηγαίνω σε βραχώδεις παραλίες με λίγο κόσμο και πολύ πράσινο.
  • Μια από τις πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες μου για το τέλος της ημέρας είναι η βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
  • Το αγαπημένο μου ταξίδι ήταν στα φιόρδ της Νορβηγίας. Μου θύμισε εικόνες βγαλμένες από παραμύθι με καταρράκτες, καταπράσινα μονοπάτια και ολόκληρα βουνά από πάγο…
  • Κάποτε έπαιζα σε ροκ μπάντα με τραγούδια που έγραφαν τα μέλη της. Εκεί εξερεύνησα μονοπάτια μιας πιο alternative μουσικής σκηνής αλλά και κοσμοθεωρίας.
  • Αγαπώ πολύ τις αμυγδαλιές, τα πλατάνια, τις ήσυχες παραλίες, την καλή προαίρεση στους ανθρώπους και τα ζεστά χαμόγελα!

Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, Επόπτρια & Εκπαιδεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης (Honorary Clinical Fellow) του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (University of Melbourne) για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας.

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε αφηγηματικούς θεραπευτές.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να την βρείτε και στο: