ΚατηγορίαΔράσεις

Μάθημα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στο Α.Π.Θ

Μ

Η νοσταλγία ήταν μεγάλη καθώς επέστρεψα στην αίθουσα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να διδάξω το μάθημα της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στους φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας.

Με χαρά διαπιστώνω τόσο το ενδιαφέρον των φοιτητών για το αντικείμενο, όσο και την διάθεσή τους να θέσουν ερωτήματα, να διευρύνουν την συζήτηση παραπέρα και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την κα Κούτρη Ιφιγένεια για την τιμή της πρόσκλησης και βέβαια όλους τους φοιτητές για την πολύτιμη παρουσία και συμμετοχή τους στο μάθημα.

Συνέδριο Αφηγηματικής Θεραπείας στο Brighton, UK

Σ

Το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Θεραπείας της Αγγλίας (The Uk’s Institute of Narrative Therapy) διοργάνωσε ένα υπέροχο συνέδριο στο οποίο συναντήθηκα με αφηγηματικούς θεραπευτές από όλο τον κόσμο. Στόχος του συνεδρίου, να προβληθούν περιθωριοποιημένες «φωνές» και να τιμηθούν οι ιστορίες της αντίστασης, των γνώσεων, των αξιών τους.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν φέτος στο επίκεντρο των παρουσιάσεων ήταν το εξής: Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στα ζητήματα φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας από την θέση του/ης αφηγηματικού/ής θεραπευτή/τριας; (περισσότερα…)

Αφηγηματική θεραπεία σε μια περίπτωση βουλιμίας

Α

Με χαρά πραγματοποίησα την εισήγηση: «Προκλήσεις στην θεραπευτική διαδικασία σε μια περίπτωση βουλιμίας», στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αφηγηματική θεραπεία που έχει αναλάβει το ΙΑΨ.

Περιέγραψα την πορεία της δουλειάς μου με μια νεαρή γυναίκα η οποία επιζητούσε να επανακτήσει την ζωή της από την απαιτητική φωνή της Βουλιμίας.

(περισσότερα…)

Κοινοτική δράση στην Παλαιστίνη: απαντώντας στο συνεχόμενο τραύμα

Κ

Μια ξεχωριστή εμπειρία ζήσαμε για δύο εβδομάδες στην Ραμάλλα, στην Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, όσοι συμμετείχαμε στην κοινοτική δράση που διοργάνωσε το Dulwich Center Foundation (Australia), σε συνεργασία με το «Treatment and Rehabilitation Center for Victims of Trauma» (Palestine), ενός μη-κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.

Στην κοινοτική εργασία συμμετείχαμε αφηγηματικοί θεραπευτές από την Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Καναδά, Η.Π.Α, Ελλάδα, Τουρκία μαζί με θεραπευτές από την Παλαιστίνη.

Επισκεφτήκαμε σπίτια ανθρώπων, ενημερωθήκαμε για τις συνθήκες επιβίωσής τους και παρείχαμε θεραπευτική υποστήριξη στις οικογένειες που έχουν υποστεί τραύμα ως συνέπεια των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή. Η συνεργασία με τους Παλαιστίνιους θεραπευτές ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική καθώς μάθαμε από τις πολιτιστικά ενημερωμένες πρακτικές τους. (περισσότερα…)

Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο αφηγηματικής θεραπείας

Τ

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο Αφηγηματικής ψυχοθεραπείας με εισηγητές την Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγο, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια και τον τον Αδάμ Χαρβάτη ψυχολόγο, MSc, Phd.

Το θέμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν: «Προκλητικές καταστάσεις στην ψυχοθεραπεία» και απευθύνονταν σε επαγγελματίες του χώρου.

(περισσότερα…)

4ο Ευρωπαϊκό(+) συνέδριο αφηγηματικής Θεραπείας

4

Η Βαρκελώνη φιλοξένησε το 4ο διεθνές συνέδριο Αφηγηματικής θεραπείας, στο οποίο συμμετείχα και φέτος ως εισηγήτρια με θέμα: The personal is political: “Deconstruction” as a means to reclaim the political into the therapy room.

Στην παρούσα εισήγηση παρουσίασα μια καινοτόμα πρακτική αφηγηματικής θεραπείας αποσκοπώντας στη διεύρυνση των συζητήσεων αποδόμησης σχετικά με «πολιτικές» που εμπλέκονται στην διαμόρφωση της ταυτότητας. (περισσότερα…)

Εξισορρόπηση εργασίας & προσωπικής ζωής – Διαχείριση του άγχους

Ε

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα μέρος στην επιτυχημένη ημερίδα ευαισθητοποίησης που υλοποίησε η ISS σε συνεργασία με την Ergonomia, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο Εργασίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία περισσότερων από 350 εργαζομένων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Η εισήγηση που παρουσίασα είχε ως θέμα: «Εξισορρόπηση Εργασίας & Προσωπικής Ζωής- Διαχείριση του Άγχους».

(περισσότερα…)

3ο Ευρωπαϊκό(+) συνέδριο αφηγηματικής θεραπείας

3

Το 3ο Ευρωπαϊκό+ συνέδριο Αφηγηματικής θεραπείας που διοργάνωσε το Psittera Association στο Ιάσιο (Ρουμανία), αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία συνάντησης με θεραπευτές από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ηλικίες προκειμένου να ανταλλάξουμε ιδέες, γνώσεις, εμπειρίες και σκέψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της αφηγηματικής πρακτικής.

Η συμμετοχή μου στο συνέδριο σφραγίστηκε με την εισήγηση που διενήργησα σε συνεργασία με τον συνάδελφο Αδαμ Χαρβάτη με θέμα: Failures Conversations Map (practically) revisited
and extended. Μέσα από το κλινικό παράδειγμα της θεραπευτικής δουλειάς που έκανα με μια νεαρή κοπέλα που αισθάνονταν καταβεβλημένη από ένα αίσθημα αποτυχίας, προτάθηκε η διεύρυνση μιας συγκεκριμένης αφηγηματικής πρακτικής σε περαιτέρω πεδία σκέψης και εφαρμογής.

(περισσότερα…)

Συλλογικό γράμμα προς το «Άγχος»

Σ
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το Γράμμα προς το Άγχος
Πάτησε στην εικόνα για να δεις το γράμμα

Η ομάδα της Λαϊκής Σχολής Ψυχολογίας, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εισήγησης που διενέργησα, φαντάστηκε το «Άγχος» ως ζωντανή μορφή. Αφού το προσκαλέσαμε για λίγο στην αίθουσα, του πήραμε συνέντευξη με την βοήθεια αφηγηματικών ερωτήσεων.

Στόχος μας ήταν να ξεμπροστιάσουμε κάποιες από τις τακτικές και προθέσεις του για την ζωή των συμμετεχόντων.

(περισσότερα…)

Απαντώντας με αφηγηματικές πρακτικές σε καιρούς οικονομικής κρίσης

Α

Προσκεκλημένη του Κέντρου Συμβουλευτικής «Αυτοπραγμάτωση» στην Αθήνα, πραγματοποίησα εισήγηση με θέμα «Η πρακτική των εξωτερικών μαρτύρων»,  όπως ονομάζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία της αφηγηματικής προσέγγισης που αφορά την αναγνώριση & επικύρωση των διεκδικήσεων των ανθρώπων για την προτιμώμενη ταυτότητα και ζωή τους.

Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης: «10 Ιστορίες, 1 Αφήγηση: με το όνειρο και την ελπίδα επιβιώνουμε σε δύσκολους καιρούς».

(περισσότερα…)

Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, Επόπτρια & Εκπαιδεύτρια. Μέλος του διεθνούς διδακτικού προσωπικού του Dulwich Center, University of Melbourne.

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε αφηγηματικούς θεραπευτές.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να την βρείτε και στο: