ΚατηγορίαΔράσεις

Μια συνάντηση της μετανεωτερικής συστημικής σκέψης με την Αφηγηματική θεραπεία

Μ

Σήμερα είχα την χαρά να συστήσω την Αφηγηματική θεραπεία σε μια ομάδα σπουδαστών που ήταν εξαιρετικά ενεργοί και συμμετοχικοί!

Απόλαυσα τις απορίες τους, τις τοποθετήσεις τους και την κριτική τους ματιά απέναντι στον Κυρίαρχο Ψυχολογικό Λόγο.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την εκπαιδευτική συνάντηση του επόμενου μήνα, με θέμα «Ιδέες και πρακτικές της Εξωτερίκευσης στην Αφηγηματική θεραπεία»

Ευχαριστώ θερμά όλους τους εκπαδευόμενους για την θερμή υποδοχή τους, καθώς και το ψυχοθεραπευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο «Συνηχήσεις» για την άψογη συνεργασία!

Γυναίκα και οικογένεια: οι σύγχρονες προκλησεις

Γ

Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση της λέσχης lions Αριστοτέλης να συμμετέχω στο πάνελ συζήτησης με θέμα: «Γυναίκα και οικογένεια: οι σύγχρονες προκλησεις».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχειακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Κάποια από τα θέματα που ανέπτυξα αφορούσαν τον τρόπο που παρατηρώ από την θεραπευτική μου δουλειά να αναπτύσσεται το μωσαικό των σύγχρονων οικογενειών.

Αυτός ο εμπλουτισμός του κοινωνικού ιστού μέσα από την διαφορετικότητα και την επινόηση νέων μορφών οικογένειας, ανταποκρίνεται στους περιορισμούς της πυρηνικής ελληνικής οικογένειας και παράλληλα μας καλεί να διαπραγματευτούμε εκ νέου την βεντάλια της «κανονικότητας» καθώς βρισκόμαστε μπροστά στην επιλογή νέων δομών συμβίωσης.

Διαμορφώνει τον τρόπο που οι άνθρωποι προχωρούν στην νοηματοδότηση εννοιών όπως σύνδεση, συντροφικότητα, φροντίδα, μοίρασμα ευθυνών, δημοκρατικότητα στην σχέση, διαπραγμάτευση κοινού «χώρου» ύπαρξης και συσχέτισης.

Επιπλέον ερωτήθηκα για κάποιες από τις προκλήσεις και δυνατότητες που φέρνει η ένταξη της τεχνολογίας στην καθημερινότητα της οικογένειας, και δη των παιδιών.

Ευχαριστώ θερμά την δημοσιογράφο Μάρνη Χατζηεμμανουήλ για τον εξαιρετικό συντονισμό της συζήτησης καθώς και τους συνομιλητές μου στο πάνελ:
– Δημήτρη Μαρδα, πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών
– Κική Κουιμτζή, δικηγόρο,
– Εφη Παπαδοπούλου, φοιτήτρια νομικής

Σημείωση: Θα ακολουθήσει αναλυτική περιγραφή της συζήτησης σε επόμενο άρθρο.

Εγγραφή στην ομάδα εποπτείας Αφηγηματικής θεραπείας

Ε

Ο νέος κύκλος ομαδικών εποπτειών Αφηγηματικής πρακτικής ξεκινά τον Ιανουάριο του 2024! Θα βρισκόμαστε διαδικτυακά, σε μηνιαία βάση, Δευτέρες στις 7.30μμ- 9.00μμ.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 4-10 συμμετέχοντες.

Δηλώστε συμμετοχή

Περιεχόμενο

Σε ένα πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης ανοίγονται δυνατότητες να ρίξουμε μια πιο κοντινή και προσεκτική ματιά στις πολλαπλές, πολύπλευρες και πολύπλοκες αποχρώσεις της θεραπευτικής εμπειρίας και πρακτικής. Εξετάζουμε τί μας προσκαλεί η ξεχωριστή και μοναδική σχέση που αναπτύσσει καθένας από τους συμμετέχοντες με την Αφηγηματική και τα πλαίσια αντι-καταπιεστικών προσεγγίσεων, να παρατηρήσουμε στην εμπειρία της θεραπευτικής πρακτικής που προσφέρουμε.

Σας προσκαλώ να έρθουμε ως συλλογικότητα κοντά σε διαδικασίες και σχέσεις συν-έρευνας που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να ονοματίσουν προβληματισμούς και προκλήσεις που μπορεί να προκύπτουν, να αναγνωρίσουν θεραπευτικές δεξιότητες που χρησιμοποιούν ώστε να συνεχίσουν να τις ακονίζουν, να εξετάσουν ξεχωριστές στιγμές της θεραπευτικής διαδικασίας, ενώ παράλληλα προσφέρεται ο χώρος για ένα «στρετσάρισμα» της θεραπευτικής μας πρακτικής με νέες ιδέες, κατανοήσεις, μετακινήσεις και δυνατότητες.

Όλοι/ες/α είναι ευπρόσδεκτοι/ες/α ακόμα κι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα δουλειάς να φέρει, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί και πολύτιμοι τρόποι να προσφέρει κάθε συμμετέχοντας στην ομάδα, λιγότερο ή περισσότερο ενεργητικά.

Δομή συναντήσεων

Η δομή των ομαδικών συναντήσεων προκύπτει μέσα από μια διαδικασία συν-σχεδιασμού των μελών της ομάδας και μπορεί να περιλαμβάνει συζήτηση γύρω από ιστορίες πρακτικής, παραδείγματα θεραπευτικών συνομιλιών, υποστηρικτικό feedback, πρακτικές «εξωτερικής μαρτυρίας», επεξεργασία ενδιαφέροντων αναγνωσμάτων κτλ.

Ημερομηνίες συναντήσεων

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι:

  • 8 Ιανουαρίου
  • 5 Φεβρουαρίου
  • 4 Μαρτίου
  • 1 Απριλίου
  • 29 Απριλίου
  • 3 Ιουνίου

Κόστος

Το Κόστος διαμορφώνεται ως εξής:
180 ευρώ + ΦΠΑ για το σύνολο των συναντήσεων. Η κατάθεση μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις:
Α΄ δόση μέχρι την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου & Β’ δόση μέχρι τέλος Απριλίου.

Η πληρωμή πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

  • Πληρωμή με IRIS: Τηλ. 6941405424
  • Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, στην τράπεζα Eurobank με
    ΙΒΑΝ: GR7102600410000060101651388 (Κασσάνδρα Πήτερσεν)

Εγγραφές

Δηλώστε συμμετοχή

Οι εγγραφές κλείνουν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 17 Δεκεμβρίου θα λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και την απόδειξη για την κατάθεση της Α’ δόσης.

Υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της συμμετοχής σας μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου με πλήρη επιστροφή χρημάτων. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, υπάρχει η επιλογή να ανταλλάξετε την θέση σας με κάποιο άλλο άτομο ή να λάβετε μια πίστωση του ποσού την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη ομάδα/σεμινάριο/ατομικές συνεδρίες.

Εγγραφή στην ομάδα: Φεμινισμ-οί & Αφηγηματικές πρακτικές: Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας

Ε

Ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2024, σε μηνιαία βάση, για 6 συναντήσεις, τις Δευτέρες, θα βρισκόμαστε διαδικτυακά στις 7.30μμ- 9.00μμ, για να συν-ερενούμε το θέμα: Φεμινισμ-οί & Αφηγηματικές πρακτικές: Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας.

Δηλώστε συμμετοχή

Περιεχόμενο

Οι διάφορες εκφράσεις Φεμινισμ-ών και Αφηγηματικής πρακτικής βρίσκονταν ανέκαθεν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχέση και αλληλεπίδραση. Αυτό το κοινό έδαφος που μοιράζονται μεταξύ τους θα αποτελέσει ένα χώρο «καλωσορίσματος» για την ανάπτυξη συζητήσεων στην ομάδα σχετικά με την προσωπική σχέση που καθένα από τα μέλη αναπτύσσει με τις συλλογικές γνώσεις και αλληλεγγύη που παράγει αυτή η σύμπραξη και ανταλλαγή Φεμινισμ-ών και Αφηγηματικής προσέγγισης.

Σας προσκαλώ να παρατηρήσουμε μαζί σε ένα χώρο αλληλεγγύης συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους φέρνουμε (ή ελπίζουμε να φέρουμε) Φεμινιστικές ιδέες και Αφηγηματικές πρακτικές σε διαφορετικά πλαίσια της πρακτικής ή/και της ζωής μας ευρύτερα.

Δομή συναντήσεων

Η δομή των ομαδικών συναντήσεων προκύπτει μέσα από μια διαδικασία συν-σχεδιασμού των μελών της ομάδας και θα περιλαμβάνει (ενδεχομένως μεταξύ άλλων) ένα συνδυασμό συζητήσεων αναστοχασμού και βιωματικών ασκήσεων.

Πού απευθύνεται

Η ομάδα απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές ψυχοκοινωνικών επαγγελμάτων αλλά και σε επαγγελματίες ποικίλων κατευθύνσεων που ενδιαφέρονται για το θέμα «Φεμινι-σμοί και Αφηγηματικές πρακτικές». Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στην ομάδα είναι μια πρότερη κατανόηση της Αφηγηματικής θεραπείας.

Ημερομηνίες συναντήσεων

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι:

  • 15 Ιανουαρίου
  • 12 Φεβρουαρίου
  • 11 Μαρτίου
  • 8 Απριλίου
  • 6 Μαΐου
  • 10 Ιουνίου

Κόστος

  • Το Κόστος διαμορφώνεται ως εξής:
    240 ευρώ + ΦΠΑ για το σύνολο των συναντήσεων.
  • 180 ευρώ + ΦΠΑ για όσους θα συμμετέχουν ταυτόχρονα την ίδια περίοδο, σε περισσότερες από μία, ομάδες με τον συντονισμό μου (π.χ ομάδα εποπτείας)

Η κατάθεση μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις:
Α΄ δόση την Κυριακή στις 17 Δεκεμβρίου & Β’ δόση μέχρι τέλος Απριλίου.

Η πληρωμή πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

  • Πληρωμή με IRIS: Τηλ. 6941405424
  • Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, στην τράπεζα Eurobank με
    ΙΒΑΝ: GR7102600410000060101651388 (Κασσάνδρα Πήτερσεν)

Εγγραφές

Δηλώστε συμμετοχή

Οι εγγραφές κλείνουν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 17 Δεκεμβρίου θα λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και την απόδειξη για την κατάθεση της Α’ δόσης.

Υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της συμμετοχής σας μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου με πλήρη επιστροφή χρημάτων. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, υπάρχει η επιλογή να ανταλλάξετε την θέση σας με κάποιο άλλο άτομο ή να λάβετε μια πίστωση του ποσού την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη ομάδα/σεμινάριο/ατομικές συνεδρίες.

Ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εκπαίδεσης του ΙΑΨ & του Dulwich Centre (Australia) 2021-2023

Ο

Βαδίζοντας αργά αλλά σταθερά προς το τέλος της άνοιξης ολοκληρώθηκε και το ταξιδι των σπουδαστών του προγράμματος πιστοποίησης Αφηγηματικής Θεραπείας του Dulwich Centre (Australia) & του Ινστιτουτου Αφηγηματικής Θεραπείας με την παρουσίαση των practice projects τους!

Ανυπομονώ για όσα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει στο field αυτή η ομάδα θεραπευτών που συμμετείχε στο πρόγραμμα με ενθουσιασμό, αφοσίωση, προσοχή και φροντίδα.

Ηταν τιμή μου να συνοδεύω με την διδασκαλία και εποπτεία μου την διαδρομή των εκπαιδευόμενων καθώς και να γίνομαι μάρτυρας των ιστοριών των ανθρώπων με τους οποίους δουλέψανε.

Ευχαριστώ θερμά τον Mark Hayward για την πάντα ζεστή και απολαυστική συνεργασία μας!
Ενα μεγάλο ευχαριστώ και στον Αδάμ Χαρβάτη, τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΙΑΨ, ο οποίος στην Ελλάδα βρίσκεται πίσω από κάθε δυνατότητα εκπαίδευσης, σύνδεσης και διερεύνησης των αφηγηματικών ιδεών μέσω του ΙΑΨ σε συνεργασία με το Dulwich Centre!

Υβριδικό εκπαιδευτικό τριήμερο. Αφηγηματικές Θεραπευτικές Πρακτικές & Φεμινισμ-(οί): Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας 

Υ

Υβριδικό εκπαιδευτικό τριήμερο

Αφηγηματικές Θεραπευτικές Πρακτικές & Φεμινισμ-(οί): Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας 

με τις εκπαιδεύτριες – επόπτριες του Dulwich Centre της Αυστραλίας & κλινικές συνεργάτιδες του Master Αφηγηματικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγο

Poh Lin Lee, κοινωνική λειτουργό

  • Ανοιχτή -δωρεάν -εκδήλωση

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 19.00  – 21.30 

Διαδικτυακά με σύνδεση στο λινκ που θα σταλεί στους/στις ενδιαφερόμενους/ες. Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

https://forms.gle/ovzDunckbv7SpKfr9

  • Εκπαιδευτικό Σεμινάριο   

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022: 15.00 – 22.00 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022: 15.00 – 21.00

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar

Βασιλίσσης Όλγας 181, Θεσσαλονίκη

στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε Play ΟΠΑΠ & Βενζινάδικο)

ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.

  • Γλώσσα:

– Αγγλικά (με διαδοχική ελληνική μετάφραση) για την ανοιχτή εκδήλωση

– Αγγλικά για το σεμινάριο

Πληροφορίες:

[email protected]

τηλ. 6977-186936, Άννα Μήλιου, γραμματέας του ΙΑΨ

τηλ. 6955-103581, Αδάμ Χαρβάτης, επιστημονικά υπεύθυνος ΙΑΨ

Το σεμινάριο μπορείτε να τo παρακολουθήσετε αυτόνομα χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, εντάσσεται όμως και στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που οδηγεί στο πτυχίο του αφηγηματικού ψυχοθεραπευτή, ένα πρόγραμμα σύντομο, μεστό, ουσιαστικό και οικονομικό.  

(περισσότερα…)

Hybrid (live and web) educational workshop on Narrative Therapy Practices & Feminisms: Unsettling structures of domination

H

With the members of the Teaching Faculty of Dulwich Centre (Australia), honorary clinical fellows of the Master in Narrative Therapy of the University of Melbourne

  • Kassandra Pedersen (psychologist)
  • Poh Lin Lee (social worker)

Open – free event
– Friday, October 21 – 19.00 – 21.30 (Athens Greece Time) (18:00 – 20:30 CET)

Online by connecting to the link that will be sent to those interested. Please, fill out this form in order to provide you with the link. The link will be sent to you via mail on Thursday, 20 October.

https://forms.gle/ovzDunckbv7SpKfr9

Educational Seminar
– Saturday, October 22, 2022 – 15.00 – 22.00 (Athens Greece Time) (14:00 – 21:00 CET)
– Sunday, October 23, 2022 – 15.00 – 21.00 (Athens Greece Time) (14:00 – 20:00 CET)

Biennestar Psychotherapeutic Centre
181 Vasilissis Olgas str, Thessaloniki, Greece

YOU CAN ALSO PARTICIPATE IN THE SEMINAR ONLINE .

Language:
– English (with consecutive Greek translation) for the open event
– English for the seminar

Information:
[email protected]
Tel. +30- 6977-186936, Anna Miliou, secretary of INT- Greece
Tel. +30- 6955-103581, Adam Charvatis, scientific coordinator of INT- Greece

(περισσότερα…)

Με μεγάλη χαρά παρέλαβα στην πόρτα του γραφείου μου το νέο βιβλίο στο οποίο συμμετέχω ως συγγραφέας του κεφαλαίου για την Αφηγηματική Θεραπεία μαζί με τον αγαπητό συνάδελφο Αδάμ Χαρβάτη.

Μαζί με το κεφάλαιο για την Αφηγηματική Θεραπεία το βιβλίο κάνει μια παρουσίαση των βασικών σχολών οικογενειακής θεραπείας και απευθύνεται σε θεραπευτές & εκπαιδευόμενους που ενδιαφέρονται να συστηθούν σε κάποιες από τις θεωρητικές αρχές και την κλινική εφαρμογή της κάθε προσέγγισης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου και την Λία Σοφτά-Nall για την άψογη συνεργασία και την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στην επιμέλεια του βιβλίου.

Παπαδιώτη-Αθανασίου Β., Σοφτά- Nall Λ. (επιμ.) (2018). Σχολές οικογενειακής-συστημικής θεραπείας. Αθήνα: Τόπος (μοτίβο εκδοτική).

Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & κοινοτικής πρακτικής.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Τηλ: 6941405424

Μπορείτε να την βρείτε και στο: