ΚατηγορίαΔράσεις

Με μεγάλη χαρά παρέλαβα στην πόρτα του γραφείου μου το νέο βιβλίο στο οποίο συμμετέχω ως συγγραφέας του κεφαλαίου για την Αφηγηματική Θεραπεία μαζί με τον αγαπητό συνάδελφο Αδάμ Χαρβάτη.

Μαζί με το κεφάλαιο για την Αφηγηματική Θεραπεία το βιβλίο κάνει μια παρουσίαση των βασικών σχολών οικογενειακής θεραπείας και απευθύνεται σε θεραπευτές & εκπαιδευόμενους που ενδιαφέρονται να συστηθούν σε κάποιες από τις θεωρητικές αρχές και την κλινική εφαρμογή της κάθε προσέγγισης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου και την Λία Σοφτά-Nall για την άψογη συνεργασία και την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στην επιμέλεια του βιβλίου.

Παπαδιώτη-Αθανασίου Β., Σοφτά- Nall Λ. (επιμ.) (2018). Σχολές οικογενειακής-συστημικής θεραπείας. Αθήνα: Τόπος (μοτίβο εκδοτική).

Εισήγηση για την Αφηγηματική Θεραπεία

Ε

Θέμα: Οι προσκλήσεις της βουλιμίας μέσα από κλινικό παράδειγμα 

Ανοιχτή πρόσκληση προς το κοινό απευθύνει το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας, για να συμμετέχει στην παρουσίαση της Κασσάνδρα Πήτερσεν, Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματικής Θεραπείας, ενός παραδείγματος βουλιμίας και των τρόπων που αντιμετωπίστηκαν οι προκλήσεις του θεραπευτή και της θεραπευόμενης.

Πληροφορίες:
Δωρεάν παρακολούθηση
Ανοιχτή στο ευρύ κοινό (όχι μόνο επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας)
Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018,  7.00 – 9.30 μ.μ.
Ξενοδοχείο  Queen Olga,  Βασιλίσσης Όλγας 44,  Θεσσαλονίκη

Για όποιον επαγγελματία του χώρου ψυχικής υγείας επιθυμεί, ακολουθεί το σαββατοκύριακο, εκπαιδευτικό σεμινάριο Αφηγηματικής Θεραπείας. (περισσότερα…)

Μάθημα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στο Α.Π.Θ

Μ

Η νοσταλγία ήταν μεγάλη καθώς επέστρεψα στην αίθουσα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να διδάξω το μάθημα της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στους φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας.

Με χαρά διαπιστώνω τόσο το ενδιαφέρον των φοιτητών για το αντικείμενο, όσο και την διάθεσή τους να θέσουν ερωτήματα, να διευρύνουν την συζήτηση παραπέρα και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την κα Κούτρη Ιφιγένεια για την τιμή της πρόσκλησης και βέβαια όλους τους φοιτητές για την πολύτιμη παρουσία και συμμετοχή τους στο μάθημα.

Συνέδριο Αφηγηματικής Θεραπείας στο Brighton, UK

Σ

Το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Θεραπείας της Αγγλίας (The Uk’s Institute of Narrative Therapy) διοργάνωσε ένα υπέροχο συνέδριο στο οποίο συναντήθηκα με αφηγηματικούς θεραπευτές από όλο τον κόσμο. Στόχος του συνεδρίου, να προβληθούν περιθωριοποιημένες «φωνές» και να τιμηθούν οι ιστορίες της αντίστασης, των γνώσεων, των αξιών τους.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν φέτος στο επίκεντρο των παρουσιάσεων ήταν το εξής: Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στα ζητήματα φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας από την θέση του/ης αφηγηματικού/ής θεραπευτή/τριας; (περισσότερα…)

Αφηγηματική θεραπεία σε μια περίπτωση βουλιμίας

Α

Με χαρά πραγματοποίησα την εισήγηση: «Προκλήσεις στην θεραπευτική διαδικασία σε μια περίπτωση βουλιμίας», στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αφηγηματική θεραπεία που έχει αναλάβει το ΙΑΨ.

Περιέγραψα την πορεία της δουλειάς μου με μια νεαρή γυναίκα η οποία επιζητούσε να επανακτήσει την ζωή της από την απαιτητική φωνή της Βουλιμίας.

(περισσότερα…)

Κοινοτική δράση στην Παλαιστίνη: απαντώντας στο συνεχόμενο τραύμα

Κ

Μια ξεχωριστή εμπειρία ζήσαμε για δύο εβδομάδες στην Ραμάλλα, στην Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, όσοι συμμετείχαμε στην κοινοτική δράση που διοργάνωσε το Dulwich Center Foundation (Australia), σε συνεργασία με το «Treatment and Rehabilitation Center for Victims of Trauma» (Palestine), ενός μη-κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.

Στην κοινοτική εργασία συμμετείχαμε αφηγηματικοί θεραπευτές από την Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Καναδά, Η.Π.Α, Ελλάδα, Τουρκία μαζί με θεραπευτές από την Παλαιστίνη.

Επισκεφτήκαμε σπίτια ανθρώπων, ενημερωθήκαμε για τις συνθήκες επιβίωσής τους και παρείχαμε θεραπευτική υποστήριξη στις οικογένειες που έχουν υποστεί τραύμα ως συνέπεια των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή. Η συνεργασία με τους Παλαιστίνιους θεραπευτές ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική καθώς μάθαμε από τις πολιτιστικά ενημερωμένες πρακτικές τους. (περισσότερα…)

Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο αφηγηματικής θεραπείας

Τ

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο Αφηγηματικής ψυχοθεραπείας με εισηγητές την Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγο, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια και τον τον Αδάμ Χαρβάτη ψυχολόγο, MSc, Phd.

Το θέμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν: «Προκλητικές καταστάσεις στην ψυχοθεραπεία» και απευθύνονταν σε επαγγελματίες του χώρου.

(περισσότερα…)

4ο Ευρωπαϊκό(+) συνέδριο αφηγηματικής Θεραπείας

4

Η Βαρκελώνη φιλοξένησε το 4ο διεθνές συνέδριο Αφηγηματικής θεραπείας, στο οποίο συμμετείχα και φέτος ως εισηγήτρια με θέμα: The personal is political: “Deconstruction” as a means to reclaim the political into the therapy room.

Στην παρούσα εισήγηση παρουσίασα μια καινοτόμα πρακτική αφηγηματικής θεραπείας αποσκοπώντας στη διεύρυνση των συζητήσεων αποδόμησης σχετικά με «πολιτικές» που εμπλέκονται στην διαμόρφωση της ταυτότητας. (περισσότερα…)

Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & κοινοτικής πρακτικής.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να την βρείτε και στο: