Συμμετοχή ως συγγραφέας του κεφαλαίου για την Αφηγηματική Θεραπεία μαζί με τον συνάδελφο Αδάμ Χαρβάτη στο βιβλίο: Παπαδιώτη-Αθανασίου Β., Σοφτά- Nall Λ. (επιμ.) (2018). Σχολές οικογενειακής-συστημικής θεραπείας. Αθήνα: Τόπος (μοτίβο εκδοτική).
Άρθρα σχετικά με την δουλειά μου έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications:
Pedersen, K. (2016). Uncovering Bulimia’s demanding voice: Challenges from a narrative therapist’s perspective. International Journal of Narrative Therapy and Community Work, 4, 1-12.
Tο άρθρο πραγματεύεται τη συνεργασία μου με μια νεαρή κοπέλα, η οποία επιζητούσε να επανακτήσει την ζωή της από την απαιτητική φωνή της Βουλιμίας. Συζητούνται οι αρχές και πρακτικές της Αφηγηματικής θεραπείας που υποστήριξαν την αντίσταση της Κικής (ψευδώνυμο) απέναντι στους «σκοπούς» της Βουλιμίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δικές της εναλλακτικές γνώσεις, τις προτιμώμενες αξίες και ελπίδες της. Περιγράφεται πώς έγινε δυνατό για την Κική να ξεμπροστιάσει τόσο τις προσδοκίες, όσο και τις ψεύτικες υποσχέσεις της Βουλιμίας, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η εξουσιοδότηση που κατείχε η φωνή της βουλιμίας στην ζωή και τις σχέσεις της. Τέλος αναδεικνύεται η συμβολή της Κικής στην ζωή άλλων ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με παρόμοιες δυσκολίες. Το άρθρο απευθύνεται τόσο σε θεραπευτές (αφηγηματικής ή μη), όσο και σε ανθρώπους με προσωπικό ενδιαφέρον σε ζητήματα διατροφικών διαταραχών.
Στο άρθρο περιγράφονται οι θεραπευτικές συζητήσεις που είχα με μια ομάδα γυναικών, των οποίων οι δυσκολίες που προέκυψαν με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, συνδέονταν παράλληλα με τις επιπτώσεις έμφυλων και ατομικιστικών υποθέσεων. Συζητείται η ανάπτυξη ορισμένων νέων αφηγηματικών πρακτικών, όπως προέκυψαν μέσα από την εμπειρία της πρακτικής, και πώς αυτές ενθάρρυναν τις γυναίκες να εξετάσουν το διαπροσωπικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο των προβλημάτων τους. Οι συμμετέχουσες προχώρησαν σε αμφισβητήσεις “δεδομένων αληθειών” για τον ρόλο τους και την κοινωνία. Έτσι δημιουργήθηκαν ανοίγματα για την ανασυγκρότηση προτιμώμενων τρόπων ζωής που έρχονταν σε συμφωνία με τις αξίες και αφοσιώσεις τους στην ζωή.
Η εισήγηση παρουσιάζει μια καινοτόμα πρακτική αφηγηματικής θεραπείας, την οποία ονόμασα «εκτός κουτιού» συζητήσεις, αποσκοπώντας στη διεύρυνση των συζητήσεων αποδόμησης σχετικά με «πολιτικές» που εμπλέκονται στην διαμόρφωση της ταυτότητας. Πρόκειται για μια μεθοδολογία που ανέπτυξα μέσω της δουλειάς μου με μια νεαρή μετανάστρια που αντιμετώπιζε τις επιπτώσεις της χρόνιας χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Η εισήγηση ξεδιπλώνει τη διαδικασία που διευκόλυνε τη θεραπευόμενη να αξιολογήσει ευρύτερα παιχνίδια δύναμης που υποστηρίζουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις για τα ναρκωτικά και τον ρατσισμό και ωφελούσαν την επίδρασή της χρήσης στην ζωή αυτής της γυναίκας. Επιπλέον διερευνάται ο τρόπος που η κουλτούρα των ναρκωτικών εξυπηρετεί, και παράλληλα επωφελείται, από συγκεκριμένα οικονομικά & πολιτικά λόμπι, και άλλα συμφέροντα. Συζητείται πώς οι «εκτός κουτιού» συζητήσεις συνέβαλαν στην ανάπτυξη εναλλακτικών ιστοριών επιδραστικής ικανότητας προς την κατεύθυνση της ανακατασκευής προτιμώμενων τρόπων ύπαρξης για την νεαρή, σύμφωνα με μια προσφάτως αναδυόμενη αξία της, «να έχω φωνή στην ζωή μου!..φωνή προσωπική, φωνή κοινωνική και φωνή πολιτική…».
Η βιντεοπαρουσίαση προβάλλεται στο επίσημο διεθνές φόρουμ αφηγηματικής συζήτησης υπό την αιγίδα του Dulwich Centre Publications και του Dulwich Centre Foundation (Αδελαϊδα, Αυστραλία).
Άλλες εργασίες:
Pedersen, K. (2013). The rhythm of life in Greece
Περιγράφεται ο τρόπος που αξιοποιήθηκε η μουσική ως μεθοδολογία αφηγηματικής πρακτικής, στα πλαίσια των συνεδριών που συντόνισα με μια ομάδα ανθρώπων για ζητήματα που τους απασχολούσαν π.χ σχέσεις, άγχος, πένθος κτλ.