Εποπτεία σε ψυχοθεραπευτές

Ε

Παρέχω υπηρεσίες εποπτείας τόσο ατομικά, όσο και στα πλαίσια ολιγομελών ομάδων. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κατ’ιδίαν ή online μέσω skype, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα εποπτείας μέσω mail.

Οι άνθρωποι που έρχονται για θεραπεία πολύ συχνά φέρνουν μαζί τους περίπλοκα διλήμματα που προκαλούν τα όρια των θεραπευτικών μας ικανοτήτων. Οι θεραπευτές ορισμένες φορές βιώνουν την απόδοση τους ως μια εμπειρία περιορισμένων δυνατοτήτων και βρίσκονται ευάλωτοι απέναντι σε ένα αίσθημα ανεπάρκειας ή μοναχικότητας. Αν ενδιαφέρεσαι ως θεραπευτής να επανακτήσεις την έμπνευση στην/από την, πρακτική σου, τότε οι συναντήσεις αφηγηματικής εποπτείας θα συμβάλλουν στην (επανα-)σύνδεσή σου με ιδέες και τεχνικές για το προχώρημα της επαγγελματικής σου δράσης.

Η εποπτεία επικεντρώνεται στην ανάδειξη δυνατοτήτων σχετικά με ζητήματα, προκλήσεις, διλήμματα που προκύπτουν από την θεραπευτική διαδικασία στην οποία εμπλέκεσαι με τους προσερχόμενους. Μπορείς να φέρνεις υλικό από την πρακτική σου άσκηση (π.χ σημειώσεις, ηχογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις). Επίσης, η συνεργασία μας είναι δυνατό να επεκταθεί στην πλούσια ανάπτυξη ιστοριών που αφορούν την δική σου επαγγελματική ταυτότητα.

Συνοπτικά, μπορούμε να εστιάσουμε στην οικοδόμηση:

  • Πλούσιων συζητήσεων (και πρακτικών υποστήριξης) γύρω από την ζωή και την προτιμώμενη ταυτότητα των ανθρώπων με τους οποίους δουλεύεις
  • Πλούσιων συζητήσεων γύρω από την δική σου επαγγελματική ζωή και προτιμώμενη ταυτότητα ως εξασκών
  • Πλούσιων συζητήσεων γύρω από τις εξελίξεις της ίδιας της θεραπευτικής δουλειάς και σχέσης με τους ανθρώπους που συναντάς

«Κατανοώ την πρακτική μου ως μια αέναη διαδικασία συνεχιζόμενης μαθητείας. Αναγνωρίζω ότι ποτέ δε θα καταλήξω σε ένα σημείο απόλυτης ικανοποίησης για την συμβολή μου στις αποτελεσματικές θεραπευτικές συζητήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι επικρίνω ή υποτιμώ την συνεισφορά μου σε αυτές τις συζητήσεις, ούτε μου στερεί την χαρά και τον ενθουσιασμό που βιώνω μέσα σε αυτές. Θα έλεγα ότι διατηρώ μια στοχαστική προοπτική γύρω από οτιδήποτε κάνω ως θεραπευτής»

 

(Michael White, 2007, p. 6-7).

Με την περιγραφή του Michael στο νου, σε προσκαλώ να συνεργαστούμε πάνω σε στοχαστικές πράξεις που αναγνωρίζουν την δουλειά σου και τις αξίες σου ως θεραπευτή. Πάνω σε αυτήν την βάση μπορούμε να αναδείξουμε νέες προοπτικές για την εξέλιξη των θεραπευτικών σου ικανοτήτων μέσω πρακτικής, περισσότερης πρακτικής και πάλι πρακτικής.

Ανυπομονώ να σταθώ δίπλα στην προσπάθειά σου να προσφέρεις το είδος του θεραπευτικού έργου που επιθυμείς να εξασκείς…

Η εποπτεία προσφέρεται κατά προτεραιότητα σε απόφοιτους του εκπαιδευτικού προγράμματος Αφηγηματικής Θεραπείας του ΙΑΨ, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας με γνώση ή εμπειρία (μικρότερη ή μεγαλύτερη) γύρω από την Αφηγηματική προσέγγιση.

Αν ενδιαφέρεσαι να συνεργαστούμε θα χαρώ να επικοινωνήσουμε!

Σύντομη περιγραφή

Κασσανδρα Πήτερσεν

Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, Επόπτρια & Εκπαιδεύτρια. Μέλος του διεθνούς διδακτικού προσωπικού του Dulwich Center, University of Melbourne.

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε αφηγηματικούς θεραπευτές.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, Επόπτρια & Εκπαιδεύτρια. Μέλος του διεθνούς διδακτικού προσωπικού του Dulwich Center, University of Melbourne.

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε αφηγηματικούς θεραπευτές.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να την βρείτε και στο: