ΚατηγορίαBlog

Εγγραφή στην ομάδα εποπτείας Αφηγηματικής θεραπείας

Ε

Ο νέος κύκλος ομαδικών εποπτειών Αφηγηματικής πρακτικής ξεκινά τον Ιανουάριο του 2024! Θα βρισκόμαστε διαδικτυακά, σε μηνιαία βάση, Δευτέρες στις 7.30μμ- 9.00μμ.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 4-10 συμμετέχοντες.

Δηλώστε συμμετοχή

Περιεχόμενο

Σε ένα πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης ανοίγονται δυνατότητες να ρίξουμε μια πιο κοντινή και προσεκτική ματιά στις πολλαπλές, πολύπλευρες και πολύπλοκες αποχρώσεις της θεραπευτικής εμπειρίας και πρακτικής. Εξετάζουμε τί μας προσκαλεί η ξεχωριστή και μοναδική σχέση που αναπτύσσει καθένας από τους συμμετέχοντες με την Αφηγηματική και τα πλαίσια αντι-καταπιεστικών προσεγγίσεων, να παρατηρήσουμε στην εμπειρία της θεραπευτικής πρακτικής που προσφέρουμε.

Σας προσκαλώ να έρθουμε ως συλλογικότητα κοντά σε διαδικασίες και σχέσεις συν-έρευνας που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να ονοματίσουν προβληματισμούς και προκλήσεις που μπορεί να προκύπτουν, να αναγνωρίσουν θεραπευτικές δεξιότητες που χρησιμοποιούν ώστε να συνεχίσουν να τις ακονίζουν, να εξετάσουν ξεχωριστές στιγμές της θεραπευτικής διαδικασίας, ενώ παράλληλα προσφέρεται ο χώρος για ένα «στρετσάρισμα» της θεραπευτικής μας πρακτικής με νέες ιδέες, κατανοήσεις, μετακινήσεις και δυνατότητες.

Όλοι/ες/α είναι ευπρόσδεκτοι/ες/α ακόμα κι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα δουλειάς να φέρει, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί και πολύτιμοι τρόποι να προσφέρει κάθε συμμετέχοντας στην ομάδα, λιγότερο ή περισσότερο ενεργητικά.

Δομή συναντήσεων

Η δομή των ομαδικών συναντήσεων προκύπτει μέσα από μια διαδικασία συν-σχεδιασμού των μελών της ομάδας και μπορεί να περιλαμβάνει συζήτηση γύρω από ιστορίες πρακτικής, παραδείγματα θεραπευτικών συνομιλιών, υποστηρικτικό feedback, πρακτικές «εξωτερικής μαρτυρίας», επεξεργασία ενδιαφέροντων αναγνωσμάτων κτλ.

Ημερομηνίες συναντήσεων

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι:

 • 8 Ιανουαρίου
 • 5 Φεβρουαρίου
 • 4 Μαρτίου
 • 1 Απριλίου
 • 29 Απριλίου
 • 3 Ιουνίου

Κόστος

Το Κόστος διαμορφώνεται ως εξής:
180 ευρώ + ΦΠΑ για το σύνολο των συναντήσεων. Η κατάθεση μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις:
Α΄ δόση μέχρι την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου & Β’ δόση μέχρι τέλος Απριλίου.

Η πληρωμή πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

 • Πληρωμή με IRIS: Τηλ. 6941405424
 • Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, στην τράπεζα Eurobank με
  ΙΒΑΝ: GR7102600410000060101651388 (Κασσάνδρα Πήτερσεν)

Εγγραφές

Δηλώστε συμμετοχή

Οι εγγραφές κλείνουν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 17 Δεκεμβρίου θα λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και την απόδειξη για την κατάθεση της Α’ δόσης.

Υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της συμμετοχής σας μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου με πλήρη επιστροφή χρημάτων. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, υπάρχει η επιλογή να ανταλλάξετε την θέση σας με κάποιο άλλο άτομο ή να λάβετε μια πίστωση του ποσού την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη ομάδα/σεμινάριο/ατομικές συνεδρίες.

Εγγραφή στην ομάδα: Φεμινισμ-οί & Αφηγηματικές πρακτικές: Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας

Ε

Ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2024, σε μηνιαία βάση, για 6 συναντήσεις, τις Δευτέρες, θα βρισκόμαστε διαδικτυακά στις 7.30μμ- 9.00μμ, για να συν-ερενούμε το θέμα: Φεμινισμ-οί & Αφηγηματικές πρακτικές: Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας.

Δηλώστε συμμετοχή

Περιεχόμενο

Οι διάφορες εκφράσεις Φεμινισμ-ών και Αφηγηματικής πρακτικής βρίσκονταν ανέκαθεν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχέση και αλληλεπίδραση. Αυτό το κοινό έδαφος που μοιράζονται μεταξύ τους θα αποτελέσει ένα χώρο «καλωσορίσματος» για την ανάπτυξη συζητήσεων στην ομάδα σχετικά με την προσωπική σχέση που καθένα από τα μέλη αναπτύσσει με τις συλλογικές γνώσεις και αλληλεγγύη που παράγει αυτή η σύμπραξη και ανταλλαγή Φεμινισμ-ών και Αφηγηματικής προσέγγισης.

Σας προσκαλώ να παρατηρήσουμε μαζί σε ένα χώρο αλληλεγγύης συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους φέρνουμε (ή ελπίζουμε να φέρουμε) Φεμινιστικές ιδέες και Αφηγηματικές πρακτικές σε διαφορετικά πλαίσια της πρακτικής ή/και της ζωής μας ευρύτερα.

Δομή συναντήσεων

Η δομή των ομαδικών συναντήσεων προκύπτει μέσα από μια διαδικασία συν-σχεδιασμού των μελών της ομάδας και θα περιλαμβάνει (ενδεχομένως μεταξύ άλλων) ένα συνδυασμό συζητήσεων αναστοχασμού και βιωματικών ασκήσεων.

Πού απευθύνεται

Η ομάδα απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές ψυχοκοινωνικών επαγγελμάτων αλλά και σε επαγγελματίες ποικίλων κατευθύνσεων που ενδιαφέρονται για το θέμα «Φεμινι-σμοί και Αφηγηματικές πρακτικές». Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στην ομάδα είναι μια πρότερη κατανόηση της Αφηγηματικής θεραπείας.

Ημερομηνίες συναντήσεων

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι:

 • 15 Ιανουαρίου
 • 12 Φεβρουαρίου
 • 11 Μαρτίου
 • 8 Απριλίου
 • 6 Μαΐου
 • 10 Ιουνίου

Κόστος

 • Το Κόστος διαμορφώνεται ως εξής:
  240 ευρώ + ΦΠΑ για το σύνολο των συναντήσεων.
 • 180 ευρώ + ΦΠΑ για όσους θα συμμετέχουν ταυτόχρονα την ίδια περίοδο, σε περισσότερες από μία, ομάδες με τον συντονισμό μου (π.χ ομάδα εποπτείας)

Η κατάθεση μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις:
Α΄ δόση την Κυριακή στις 17 Δεκεμβρίου & Β’ δόση μέχρι τέλος Απριλίου.

Η πληρωμή πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:

 • Πληρωμή με IRIS: Τηλ. 6941405424
 • Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, στην τράπεζα Eurobank με
  ΙΒΑΝ: GR7102600410000060101651388 (Κασσάνδρα Πήτερσεν)

Εγγραφές

Δηλώστε συμμετοχή

Οι εγγραφές κλείνουν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 17 Δεκεμβρίου θα λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και την απόδειξη για την κατάθεση της Α’ δόσης.

Υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της συμμετοχής σας μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου με πλήρη επιστροφή χρημάτων. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, υπάρχει η επιλογή να ανταλλάξετε την θέση σας με κάποιο άλλο άτομο ή να λάβετε μια πίστωση του ποσού την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη ομάδα/σεμινάριο/ατομικές συνεδρίες.

Τί σημαίνει για σένα διάλειμμα;

Τ

Αυτή είναι η αγαπημένη μου γωνιά στην γειτονιά απέναντι από το γραφείο μου, όπου καταφεύγω συχνά-πυκνά για να πιω ένα μεσημεριανό τσαγάκι στα κενά που μεσολαβούν ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές συνεδρίες.

Την αγαπώ αυτήν την τελετουργία…ανάμεσα σε ανθισμένα καρτέρια και την μυρωδιά των μπισκότων ο χρόνος διευρύνεται για να αφουγκραστεί τον χτύπο της καρδιάς μου που επιβραδύνει. Εικόνες στο μυαλό μου συνεχίζουν να χορεύουν ζωηρά..

Προσπαθούσα να ονοματίσω σήμερα τί ακριβώς σημαίνει για μένα η εμπειρία αυτού το ενδιάμεσου χωροχρόνου. Κάποιοι μπορεί να το αποκαλούν διάλειμμα από την δουλειά ή απόδραση, στιγμή αποφόρτισης ή επαναφόρτισης. Όμως η αλήθεια είναι ότι καμία από αυτές τις διατυπώσεις δεν περιγράφει ολιστικά, με επάρκεια ή ακρίβεια την προσωπική μου εμπειρία.

Μπορεί να κάθομαι μόνη μου στην αυλή του ζαχαροπλαστείου αλλά για μένα δεν είναι μια μοναχική εμπειρία αυτή.

(περισσότερα…)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ψυχική υγεία

Μ
Τις τελευταίες μέρες ακούω έντονα στα ΜΜΕ και διαβάζω στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης την φράση « Η Παγκόσμια μέρα Ψυχικής Υγείας» είναι μια μέρα δράσης & ευαισθητοποίησης».
Αυτόματα μου γεννάται μια σειρά από ερωτήματα που βρίσκω σχεδόν αναπόφευκτο να μην αγνοήσω.
 • Ευαισθητοποίηση σχετικά με τί ακριβώς; Τον προσδιορισμό διαγνωστικών κατηγοριοποιήσεων; Τον προσδιορισμό του τί εστί «ψυχικά υγιής»; Την αναγνώριση συμπτωμάτων; Την αποστιγματοποίηση της εμπειρίας αυτων των συμπτωμάτων;
 • Ποιανού η φωνή μπαίνει στο επίκεντρο; Η φωνή των «ειδικών», η φωνή των ανθρώπων που έχουν βιωμένη εμπειρία των επιπτώσεων; Η φωνή των συγγενών, φίλων και του στενού περιβάλλοντος; Ή κάτι άλλο;
 • Πώς μπορούμε εμείς ως θεραπευτές να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε με τρόπους που αντιστέκονται σε μια διχοτόμηση τύπου «εμείς & αυτοί»;
 • Πώς μπορούμε να σταθούμε αλληλέγγυα εντός και εκτός θεραπευτικής αίθουσας στους ανθρώπους που αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας; Πώς μπορεί αυτό να γίνει με τρόπους τέτοιους που ταιριάζουν με τις δικές τους ιδέες για το είδος της αλληλεγγύης που εκείνοι προτιμούν;
 • Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρο ώστε να αναγνωρισθούν τα πλαίσια παραγωγής & συντήρησης των ψυχικών προκλήσεων και των επιδράσεών τους;

(περισσότερα…)

Παλαιστίνη και Ισραήλ: Μια προσωπική εμπειρία από την Αφηγηματική μου πρακτική

Π
Πριν από 10 χρόνια πήγα στην Ραμάλα της Παλαιστίνης με την διεθνή αποστολή του Dulwich Centre foundation και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας της Παλαιστινης. Συμμετείχα με μια ομαδα θεραπευτών από την Σιγκαπούρη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Αυστραλία. Μέρος της δουλειάς μας ηταν η επίσκεψη στα σπίτια Παλαιστίνιων οικογενειών που υφίσταται τις επιπτώσεις της κατοχής και το συνεχόμενο τραύμα από τις καθημερινές κτηνωδίες, καταπιέσεις και αδικίες μιας αποικιοκρατικής πολιτικής.

(περισσότερα…)

Η τέχνη των ερωτήσεων στην Αφηγηματική θεραπεία

Η

Ένα από τα πράγματα που με συναρπάζουν στις θεραπευτικές συζητήσεις είναι να συν(μ)-μετέχω με θεραπευτικές ερωτήσεις που βασίζονται στην Αφηγηματική προσέγγιση. Αυτό που χαρακτηρίζει την θεραπευτική μου στάση είναι η αδιάλλειπτη και ενεργή προσπάθειά μου να συστήνω ερωτήσεις που κινούνται από αυθεντική περιέργεια και όχι να προσκολώμμαι σε υποθέσεις ή ερμηνείες για όσα οι θεραπευόμενοι μοιράζονται (ή επιλέγουν να μην μοιραστουν) μαζί μου. Έχω επίγνωση ότι η ιδέα ότι ο θεραπευτής θα πρέπει να αξιολογήσει την επιθυμία που εκδηλώνει ο θεραπευόμενος για να του απαντηθούν τα ερωτήματά του είναι πατερναλιστική και υποδηλώνει την άσκηση εξουσίας επάνω στον θεραπευόμενο.

Η διαμόρφωση ερωτήσεων που μπορεί να συμβάλλουν βοηθητικά στην θεραπευτική συζήτηση είναι αυτό στο οποίο εξειδικεύομαι, παράλληλα είναι το πάθος μου, η «τέχνη» μου, θα έλεγα.

Οι ερωτήσεις που προσφέρω είναι αποδομητικές, relational, response-based, επικαιροποιημένες και σχετικές με τις περιγραφες και τα πλαίσια του εκάστοτε ανθρώπου, όχι θεωρητικές και προσχεδιασμένες. Είναι ερωτήσεις βαθιά πολιτικές (διαπραγματεύονται ζητήματα ανισοτήτων, διαφορών δύναμης κτλ), ερωτήσεις που έχουν την πρόθεση να συνοδεύουν τους ανθρώπους στις πολλαπλές προσπάθειες που κάνουν να περιγράψουν τις ιστορίες, εμπειρίες, γνώσεις και κατανοήσεις τους με δικά τους λόγια.

(περισσότερα…)

Πότε είμαστε έτοιμοι για μια νέα πρόκληση;

Π

«Πώς ξέρουμε αν/ή πότε είμαστε έτοιμοι για μια νέα πρόκληση; Τί μας δείχνει αν/πότε είμαστε έτοιμοι;…και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της θεραπευτικής πρακτικής: πώς ξέρουμε αν/πότε είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μια νέα συνεργασία με έναν ή περισσότερους θεραπευόμενους; »

Κάνω την καθιερωμένη μου βόλτα στην παραλία μετά το τέλος των σημερινών πρωινων ραντεβού. Στο μυαλό μου στροβιλίζει αυτός ο προβληματισμός που τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησής μας με μια εποπτευόμενή μου και μια σειρά από σκέψεις συνοδεύουν τον περίπατό μου.

(περισσότερα…)

Hybrid (live and web) educational workshop on Narrative Therapy Practices & Feminisms: Unsettling structures of domination

H

With the members of the Teaching Faculty of Dulwich Centre (Australia), honorary clinical fellows of the Master in Narrative Therapy of the University of Melbourne

 • Kassandra Pedersen (psychologist)
 • Poh Lin Lee (social worker)

Open – free event
– Friday, October 21 – 19.00 – 21.30 (Athens Greece Time) (18:00 – 20:30 CET)

Online by connecting to the link that will be sent to those interested. Please, fill out this form in order to provide you with the link. The link will be sent to you via mail on Thursday, 20 October.

https://forms.gle/ovzDunckbv7SpKfr9

Educational Seminar
– Saturday, October 22, 2022 – 15.00 – 22.00 (Athens Greece Time) (14:00 – 21:00 CET)
– Sunday, October 23, 2022 – 15.00 – 21.00 (Athens Greece Time) (14:00 – 20:00 CET)

Biennestar Psychotherapeutic Centre
181 Vasilissis Olgas str, Thessaloniki, Greece

YOU CAN ALSO PARTICIPATE IN THE SEMINAR ONLINE .

Language:
– English (with consecutive Greek translation) for the open event
– English for the seminar

Information:
[email protected]
Tel. +30- 6977-186936, Anna Miliou, secretary of INT- Greece
Tel. +30- 6955-103581, Adam Charvatis, scientific coordinator of INT- Greece

(περισσότερα…)

Ένα διαφορετικό καλωσόρισμα…εκθέτοντας την δύναμη των προσδοκιών (video 1)

Έ

Καθώς ετοιμάζομαι να συστηθώ και να συστήσω ένα νέο πρότζεκτ, παρατηρώ ότι η ίδια η διαδικασία δημιουργίας του εισαγωγικού αυτού βίντεο αποτέλεσε πόλο έλξης για κυρίαρχες ιδέες και προσδοκίες που προσπάθησαν να επηρεάσουν την σύνδεσή μου με ορισμένες προθέσεις/οράματα και να αποκόψουν δυνατότητες σύνδεσης και μοιράσματος. Μαζί με αυτήν την παρατήρηση συζητώ τί σημαίνει να κάνω ένα βήμα πίσω στην προτιμώμενη θέση μου (preferred positioning). Καλωσήρθατε στο πρότζεκτ «Επανα-επινοώντας την Αφηγηματική θεραπεία»!

Θέλω να ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμβολή της την φίλη και συνεργάτιδα Poh Lin Lee, η οποία έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην δουλειά που έγινε «στα παρασκήνια» τόσο κατά την σύλληψη της ιδέας του πρότζεκτ όσο και κατά την παραγωγή του περιεχομένου.

Μάνα φόνισσα του παιδιού της; Οι έμφυλες προεκτάσεις και η νοοτροπία του όχλου

Μ

Παιδοκτονία γένους «θηλυκού»: οι έμφυλες προεκτάσεις ενός αποτρόπαιου εγκλήματος που διεγείρει το κοινό αίσθημα. Η εξουσία του όχλου ως αντίδραση στο άδικο έγκλημα 

«Την ίδια στιγμή που κάποια ζευγάρια αδημονούν να δώσουν αγάπη, ονειρεύονται την ευκαιρία να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε ένα μικρό ανθρωπάκι και αγωνίζονται ψυχή τε και σώματι για αυτό, κάπου αλλού κάποιες ψυχούλες χάνονται τόσο μα τόσο άδικα. Ποια (υπερ)δύναμη ρίχνει έτσι τις ζαριές της Μοίρας σε αυτόν τον κόσμο;» Είναι τα λόγια γυναίκας που διανύει ένα μακρύ ταξίδι εξωσωματικής γονιμοποίησης στο οποίο έχει ήδη βιώσει απανωτές απώλειες. Η περιγραφή της εξακολουθεί να ηχεί σαν εκκωφαντικό βουητό μελισσών, συνοδεύοντας την σκέψη μου για ώρες ακόμα και μετά την λήξη της πιο πρόσφατης θεραπευτικής συνεδρίας μας.

Μετά το τέλος της συνάντησής μας, κατεβαίνω στο διπλανό παρκάκι να πάρω λίγο αέρα και να αφουγκραστώ το θρόισμα των φύλλων στα δέντρα (συνήθης πρακτική μου όταν έχω την ευκαιρία διαλείμματος ανάμεσα στις προγραμματισμένες θεραπευτικές συνεδρίες της ημέρας). Πέφτω πάνω στην συζήτηση μιας περαστικής παρέας, η οποία αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με τη σύλληψη της μητέρας που κατηγορείται για την δολοφονία του παιδιού της. «Παρακαλούσα από μέσα μου να μην ήταν στα αλήθεια η μάνα η δράστης» ακούγεται να λέει μια φωνή.

(περισσότερα…)

Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & κοινοτικής πρακτικής.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να την βρείτε και στο: