Ομαδική ψυχοθεραπεία

Ο

Αν συνδέεσαι με κάποια από τις παρακάτω φράσεις τότε η ομαδική αφηγηματική θεραπεία μπορεί να σου ταιριάζει. Τί λες; Θα χαρώ να συζητήσουμε τις απορίες και τις σκέψεις σου.

  • Αντιμετωπίζεις αποθαρρυντικές προκλήσεις στην ζωή σου, αλλά απολαμβάνεις την σύνδεση με άλλους ανθρώπους
  • Νιώθεις ότι τα προβλήματα έχουν ερημώσει την καθημερινότητά σου από ανθρώπινες επαφές και θέλεις να διευρύνεις το υποστηρικτικό σου δίκτυο
  • Καταλαβαίνεις ότι το πρόβλημα που σε απασχολεί δεν έχει κάρτα αποκλειστικής εισόδου στην δική σου ζωή. Μπορεί να επισκέπτεται κι άλλους ανθρώπους με παρόμοιους τρόπους
  • Σου αρέσει να συνεισφέρεις στην ζωή άλλων ανθρώπων και είσαι ανοιχτή/ος στην συνεισφορά άλλων ανθρώπων στην δική σου ζωή

Η ατμόσφαιρα της ομάδας διαπνέεται από ασφάλεια, εμπιστοσύνη, διαφάνεια και νοιάξιμο, τα οποία χτίζονται από συνάντηση σε συνάντηση μεταξύ των μελών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δίνεται η δυνατότητα να μοιραστείς τις προσωπικές σου προκλήσεις, να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από τα προβλήματα, να χαρτογραφήσεις τις επιπτώσεις των προβλημάτων ή των εναλλακτικών εκβάσεων στην ζωή σου, να αξιολογήσεις τις επιπτώσεις αυτών των ιστοριών στην καθημερινότητα /σχέσεις σου.

Θα ξεχωρίσεις εμπειρίες, σκέψεις, συναισθήματα, πιστεύω, προθέσεις και ελπίδες των μελών της ομάδας που συντονίζονται με δικές σου ιστορίες. Στην ομάδα η ετερογένεια επικυρώνεται και γιορτάζεται, αλλά παράλληλα γίνεται δυνατό να συνδέσεις την ζωή σου με τις ζωές των άλλων συμμετεχόντων γύρω από κοινά θέματα, αντιλήψεις, προθέσεις, σκοπούς, ελπίδες. Η κατανόηση της ατομικής σου εμπειρίας ως συλλογικής εμπειρίας, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο απέναντι στην απομόνωση και τον αποκλεισμό. Καλλιεργεί ένα αίσθημα αλληλεγγύης.

Όμως η ομαδική αφηγηματική θεραπεία παρόλο που αναγνωρίζει την σημαντικότητα του μοιράσματος, δεν περιορίζει τις δυνατότητες της ομάδας μόνο σε αυτό, ούτε αντιμετωπίζει το μοίρασμα από μόνο του ως αυτοσκοπό. Μας ενδιαφέρει παράλληλα η πύκνωση εναλλακτικών ιστοριών που αφορούν τις αντιστάσεις των συμμετεχόντων στις επιδράσεις των προβλημάτων, η ανάδειξη της πολυφωνίας της ταυτότητάς τους, η επαναφορά στην μνήμη και την ζωή υποστηρικτικών φιγούρων, οι δημιουργικές ιδέες και οι νέες προοπτικές για βήματα.

Από την στιγμή που η αλληλεπίδραση των μελών μεταξύ τους και με μένα ως συντονίστρια, διαπνέεται από αρχές όπως η αμοιβαία αναγνώριση, ο σεβασμό και η εκτίμηση των μοναδικών γνώσεων, ικανοτήτων και αξιών τoυ καθενός, η θεραπευτική μας ομάδα μετατρέπεται σε μια μικρή κοινότητα μέριμνας. Τα μέλη υποστηρίζονται μέσα από πολλαπλές οπτικές για τον εαυτό τους και τον κόσμο, στην κατασκευή νοημάτων για την ταυτότητά τους. Σε αυτό το στάδιο οι συμμετέχοντες πολλές φορές μιλούν για την διαφορά που τους κάνει να βλέπουν ότι οι ζωές των ανθρώπων είναι συνδεδεμένες και ότι η ιστορία του ενός μπορεί να συμβάλλει στην ιστορία του άλλου! H χρήση ομαδικών αφηγηματικών πρακτικών υποστηρίζουν την μετακίνηση των μελών από μια περιοριστική αντίληψη γύρω από τα προβλήματα που τους απασχολούν, προς μια πιο πλούσια περιγραφή της ζωής τους. Αυτό σας επιτρέπει να εισέλθετε σε προτιμώμενες εκδοχές ύπαρξης, να κάνετε βήματα, να δείτε αισθητές αλλαγές.

Επιπλέον, με την βοήθεια συγκεκριμένων θεραπευτικών διαδικασιών μπορεί να ανακαλύψεις ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβίωση των προβλημάτων στην ζωή σου, έχουν αντίκτυπο και στις ζωές άλλων ανθρώπων εκτός της ομάδας. Π.χ αρχίζεις να παρατηρείς με ποιους τρόπους λειτουργούν πιεστικά διάφορες νόρμες για το «τί είναι σωστό ή λάθος για μια γυναίκα ως χωρισμένη ή ως μάνα» ή πώς συνθήκες ανεργίας επηρεάζουν την αίσθηση που κρατάς για την αξία σου και περιπλέκουν τις σχέσεις σου. Σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να δεις τον εαυτό σου ως εκπρόσωπο ενός κοινωνικού ζητήματος (!) και όχι απλά ως ένα μεμονωμένο άτομο που έχει να παλέψει με την προσωπική χαμηλή του αυτοεκτίμηση. Δες εδώ το άρθρο για την συνεργασία μου με μια ομάδα γυναικών που κατέγραψαν την λειτουργία/επιπτώσεις στην ζωή τους συγκεκριμένων προσδοκιών για την γυναίκα στην Ελλάδα της κρίσης.

Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να εξελιχθεί σε κρίσιμο σημείο καμπής για κάποια συλλογική δράση που θελήσει να αναλάβει η ομάδα, προκειμένου να απαντήσει με κάποιο τρόπο τοπικού χαρακτήρα, σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα π.χ ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ της ομάδας και άλλων ανθρώπων/ομάδων/φορέων/κοινοτήτων εκτός ομάδας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Οι καταγραφές αυτές μπορεί να συνοψίζουν όλες αυτές τις γνώσεις ζωής, συμπεράσματα, ιδέες που κατακτήθηκαν με κόπο, και που τώρα είναι έτοιμα να μοιραστούν και να συμβάλλουν περαιτέρω. Δες εδώ το άρθρο για την συνεργασία μου με μια ομάδα και την χρήση μουσικής ως μέσο συλλογικής καταγραφής.

Το θεραπευτικό ταξίδι της ομάδας συνοδεύεται από κατανόηση, επαφή, αλληλεγγύη και συνεισφέρει στην εκτίμηση του εαυτού δια μέσω της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους, αξιοποιώντας τρόπους που ενδεχομένως ούτε καν φαντάζεσαι. Σε προσκαλώ να δημιουργήσουμε όλοι μαζί νέες ιστορίες ελπίδας…

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου τηλεφωνικά ή μέσω e-mail.

Σύντομη περιγραφή

Κασσανδρα Πήτερσεν

Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & κοινοτικής πρακτικής.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Τηλ: 6941405424

Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & κοινοτικής πρακτικής.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Τηλ: 6941405424

Μπορείτε να την βρείτε και στο: