ΚατηγορίαΑφηγηματική θεραπεία

Επανα-επινοώντας την Αφηγηματική ψυχοθεραπεία

Ε

Ανοιχτή και δωρεάν σειρά βίντεο

Καλωσήρθατε στο πρότζεκτ «Επανα-επινοώντας την Αφηγηματική θεραπεία»!

Σε ένα πνεύμα συνεργασίας και συναδελφικής αλληλεγγύης έχω πάρει την απόφαση να μοιράζομαι ανοιχτά και ελεύθερα με συναδέλφους από το χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής εργασίας ή άλλους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για την Αφηγηματική προσέγγιση, δωρεάν supervision nuggets.

Οι ιδέες που πραγματεύομαι στα παρακάτω βίντεο προκύπτουν μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μου ως Αφηγηματική θεραπεύτρια, επόπτρια, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και εκπαιδεύτρια.

Πρόκειται για ένα καταστάλαγμα συζητήσεων με άλλους (εποπτευόμενους, θεραπευόμενους, συναδέλφους, επιδραστικές φιγούρες και κοινότητες της προσωπικής μου ζωής), οπότε με διακατέχει ένα μικρό μυστήριο για το πώς μπορεί αυτές οι ιδέες να ταξιδέψουν και να προσγειωθούν στους ενδιαφερόμενους μέσα από μια βιντεοσκοπημένη καταγραφή.

Σας προσκαλώ λοιπόν σε έναν αφηγηματικό περίπατο μαζί μου και ανυπομονώ να ακούσω την εμπειρία σας! Αυτό μπορεί να μην περιορίζεται, αλλά να περιλαμβάνει, οποιεσδήποτε σκέψεις, εικόνες, ερωτήσεις και συνδέσεις με συγκεκριμένες στιγμές… καθώς γίνεστε μάρτυρες αυτών των αποσπασμάτων!

Σας ενθαρρύνω να προσεγγίσετε αυτό το πρότζεκτ ως ένα διακριτικό κάλεσμα- κάθε ιδέα που συζητώ μπορεί να απορριφθεί, να μείνει στην άκρη, να αγκαλιαστεί ή να προσαρμοστεί ανάλογα με την προτίμησή σας την δεδομένη στιγμή.

Καλή απόλαυση!

  1. Ένα διαφορετικό καλωσόρισμα…εκθέτοντας την δύναμη των προσδοκιών
  2. Θεραπευτικές συζητήσεις με οικεία πρόσωπα: δυνατότητες και προκλήσεις
  3. Σε τί διαφέρουν οι καθημερινές από τις θεραπευτικές συζητήσεις;
  4. Πώς πλοηγούμαστε στην θεραπευτική κουβέντα με οικεία πρόσωπα
  5. «Scaffolding» και ιδέες για την επιβράδυνση της θεραπευτικής κουβέντας
  6. Προσδιορισμός προθέσεων για την θεραπευτική συζήτηση
  7. Κλινικές διαδικασίες ή/και αφηγηματική συν-έρευνα;
  8. Τραύμα: «Αποκεντρωμένη» ή/και «Επιδραστική» θεραπευτική στάση
  9. Πόσο υλικό χρειάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία της συν-έρευνας;
  10. Απαντώντας στην παρουσία του Τραύματος στην θεραπευτική συζήτηση
  11. Η Αφηγηματική πρακτική του Re-membering: Προσκαλώντας πολλαπλές φιγούρες
  12. Re-membering: Επαναφέροντας στην ζωή σημαντικές συνδέσεις
  13. Re-membering: Διευρύνοντας την φιλοξενία στην θεραπευτική συζήτηση
  14. Το Re-membering στην Αφηγηματική πρακτική: Σε τί ανταποκρίνεται;
  15. Το Re-membering στην Αφηγηματική: ζητώντας συναίνεση ή συγκατάθεση

Περισσότερα βίντεο έρχονται προσεχώς!

Τι είναι η Αφηγηματική θεραπεία;

Τ

Η Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο σώμα γνώσης και δεξιοτήτων για την ανταπόκριση σε αντιξοότητες που επηρεάζουν άτομα, οικογένειες, ομάδες και κοινότητες. Οι ιδέες και τρόποι εργασίας που περιγράφονται εδώ, εισήχθησαν στην ψυχοθεραπεία αρχικά από τον Michael White και τον David Epston.

Michael White
Michael White

Η Αφηγηματική θεραπεία και Κοινοτική πρακτική αντλεί την έμπνευσή της από το κίνημα του κοινωνικού κονστρουξιονισμού (Gergen), Μεταμοντέρνες τοποθετήσεις στην φιλοσοφία (Foucault, Derrida), εξελίξεις στην πολιτισμική ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία (Myerhoff, Geertz, Bruner, Goffman), τρίτο κύμα φεμινιστικών θεωριών κα.

David Epston
David Epston

Έχει σημαντική επιρροή σε τομείς όπως η ψυχική υγεία, εκπαίδευση, επιχειρήσεις, ακτιβισμός & κοινωνική δικαιοσύνη. Ασκείται σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, από πιστοποιημένους αφηγηματικούς θεραπευτές.

Πρόκειται για μια κριτική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία, που κατανοεί την πραγματικότητα ως σχεσιακά και κοινωνικά κατασκευασμένη. Επιδιώκει μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές να αναδείξει τις σχέσεις δύναμης & εξουσίας οι οποίες παράγουν ή συντηρούν τα προβλήματα των ανθρώπων, να αποδομήσει κυρίαρχους κοινωνικούς λόγους και να αμφισβητήσει την προνομιακή θεμελιακή γνώση στη θεραπεία και τον κόσμο.

(περισσότερα…)

Αρχές Αφηγηματικής θεραπείας στην πράξη

Α

Στην καθημερινή ψυχοθεραπευτική πρακτική μου:

  • Αντί να επιδιώκω την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων & οικογενειών  με βάση διαγνωστικούς κώδικες, κλίμακες αξιολόγησης ή τύπους προσωπικότητας, διερευνούμε μαζί με τους ανθρώπους, τις κατανοήσεις, εξηγήσεις και το νόημα που προσδίδουν οι ίδιοι στις ιδιαιτερότητες της δικής τους εμπειρίας και ταυτότητας.
  • Αντί να αντιμετωπίζω την γνώση των επαγγελματιών ως «ειδική» και να τοποθετώ τον εαυτό μου (ως ψυχοθεραπεύτρια/επόπτρια) στην θέση της «αυθεντίας», δίνω αξία στην ειδημοσύνη των ανθρώπων για την ίδια τους την ζωή. Αναγνωρίζω και σέβομαι την εξουσία/δύναμη (power) των προσερχόμενων να ορίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους σύμφωνα με την «τοπική», εκ των έσω γνώση (local knowledge) που κατέχουν για τις λεπτομέρειες της ζωής τους.
  • Αποφεύγω συνειδητά την αξιολόγηση των ανθρώπων με κριτήριο την «επιτυχή» ένταξή τους σε νόρμες ή πρότυπα «φυσιολογικότητας» και επικεντρώνομαι στην προσπάθεια του προσερχόμενου να διεκδικήσει μια ζωή με νόημα η οποία αντανακλά τις μοναδικές αξίες που ο ίδιος έχει επιλέξει. (περισσότερα…)

Καταστατικό δικαιωμάτων αφήγησης

Κ

Θεωρώ ζωτικής σημασίας την μη-αποσύνδεση της έννοιας «θεραπεία» από την ευρύτερη σημασία της «δικαιοσύνης», ειδικά όταν οι αντιξοότητες που βιώνουν οι άνθρωποι είναι το αποτέλεσμα τραύματος, κοινωνικών αδικιών ή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Για το λόγο αυτό προσπαθώ να κρατώ τον εαυτό μου υπόλογο ως προς τον τρόπο που περιγράφονται οι εμπειρίες και οι ζωές των προσερχόμενων στην θεραπεία.

Τάσσομαι υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να προσδιορίζουν οι ίδιοι τα βιώματα και τα προβλήματά τους, να τα ονοματίζουν οι ίδιοι (όχι οι «ειδικοί» ή άλλοι) με χαρακτηρισμούς που βρίσκονται κοντά στην εμπειρία τους, και να τιμώνται οι δεξιότητες, οι ικανότητες, οι σχέσεις, οι πτυχές της ιστορίας και της κουλτούρας τους που συμβάλλουν στην επανάκτηση της ζωής τους από τις επιδράσεις των προβλημάτων ή/και του τραύματος.

Καταστατικό των δικαιωμάτων αφήγησης

Το καταστατικό των δικαιωμάτων αφήγησης συστάθηκε από το David Denborough εκ μέρους του Dulwich Centre Foundation.

Άρθρο 1ο: Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζουν τις εμπειρίες και τα προβλήματά τους με δικά τους λόγια και όρους.

(περισσότερα…)

Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Masters Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Masters of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες και ομάδες, εποπτεία & εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας & κοινοτικής πρακτικής.

Διενεργεί σεμινάρια & διαλέξεις σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του τομέα ψυχικής υγείας.

Τηλ: 6941405424

Μπορείτε να την βρείτε και στο: